Tentoonstelling 'Lang zal je leven' in Museon

30/06/2009 17:28

Museon

Tentoonstelling 'Lang zal je leven!' in Museon

Hoe gezond en fit zijn wij? Doe de test!

'Lang zal je leven!' is een interactieve tentoonstelling over levenskwaliteit waarbij voeding, lichaamsbeweging en levensgeluk centraal staan. In deze expositie kun je als bezoeker ontdekken hoe gezond en gelukkig je bent en hoe goed je jezelf voelt in je eigen lichaam. Want wat kunnen lichaam en geest en hoe hou je ze zo lang mogelijk op peil? Door jezelf te testen met behulp van een groot aantal opstellingen, kan je te weten komen hoe gezond en fit je bent. Het Museon werkt in deze tentoonstelling samen met Jump, het jeugdfonds van de Nederlandse Hartstichting. De expositie is te zien vanaf 2 juli 2009. Geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar en te zien tot en met 28 februari 2010.

Uitnodiging voor de pers

De tentoonstelling wordt geopend op woensdag 1 juli 2009 door Marieke Bolle, wethouder Onderwijs, Cultuur, Wetenschap & Financiën van de gemeente Den Haag.

De pers is hierbij van harte uitgenodigd. Aanvang programma 16.00 uur. Het Museon ontvangt u graag vanaf 15.30 uur met een welkomstdrankje. Aanmelden kan via rdwinter@museon.nl.

Programma:

15.30 Ontvangst gasten

16.00 Welkom door Paula Udondek

16.05 Bert Molsbergen, directeur Museon / introductie

16.10 Eric Jacquemyn, directeur Technopolis / motivatie inhoud expositie, internationale samenwerking science centra & musea

16.20 Marieke Bolle, wethouder OCW & Financiën Den Haag / over noodzaak cultuureducatie

16.30 Discussie o.l.v. Paula Udondek met Hans Stam (directeur Nederlandse Hart stichting), Carolien Frenkel (Hoofd Convenantbureau Overgewicht) en Rob Oudkerk (Lector Leefstijlverandering bij jongeren aan de Haagse Hogeschool). Thema: Uit onderzoek is gebleken dat naar verwachting de huidige generatie jeugd korter zal leven dan hun ouders. Hoe is dit te verklaren en is het tij nog te keren?

16.45 Afsluiting / Openingshandeling / Bezichtigen expositie

Zelf aan de slag in de tentoonstelling

Alle resultaten van de lichamelijke en geestelijke inspanningen van de bezoeker worden door de computer vastgelegd en geven aan het einde van de tentoonstelling een indruk van zijn of haar gezondheid. In de expositie worden niet alleen bloeddruk, hartslag, en calorieënverbruik gemeten, het is ook mogelijk te ontdekken ook hoe je zelf je lichaam kunt helpen beter te functioneren. Test je geheugen, je gezichtsvermogen en gehoor en ontdek hoe je lijf functioneert. De expositie gaat over voedingsgewoontes, het effect van alcohol en drugs op je lichaam en benadrukt het belang van lichaamsbeweging. De bezoeker krijgt een schat aan kennis aangereikt ten aanzien van gezondheid, door het spelen van spellen en het beleven van nagebootste situaties. Doe bijvoorbeeld de rolstoelrally en het wordt duidelijk welke spieren rolstoelgebruikers extra belasten. 'Lang zal je leven' gaat ook over minder gemakkelijk meetbare zaken als geluk, stress en persoonlijke keuzes.

Educatie en activiteiten

Naast de tentoonstelling verzorgt het Museon educatieve programma's voor groepen. Voor het programma van speciale activiteiten en evenementen kan de website van het museum worden geraadpleegd. Kijk op www.museon.nl

Samenwerking met Jump, het jeugdfonds van de Nederlandse Hartstichting

De manier waarop kinderen en jongeren nu leven kan dramatische gevolgen hebben. Onvoldoende bewegen, ongezonde voeding, roken en stress... als er niets verandert is het risico groot dat zij op jongere leeftijd meer hart- en vaatziekten ontwikkelen dan hun ouders. Daarom ondersteunt Jump, het jeugdfonds van de Nederlandse Hartstichting, de expositie 'Lang zal je leven'. Jump vindt dat de tentoonstelling op een educatief verantwoorde en leuke manier kinderen en volwassenen bewust maakt van hun eigen lichaam. Zodat duidelijk wordt dat je heel goed voor jezelf - en je hart - moet zorgen.

Museon

In het Museon is veel te ontdekken. Er zijn educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's voor een breed publiek. Een bezoek aan het Museon is een leerzame ervaring. Op toegankelijke wijze wordt informatie gegeven over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

http://www.museon.nl
Museon Den Haag