CBS

Conjunctuurbericht, donderdag 2 juli 2009 9:30

Rente loopt iets verder op

De langetermijnrente in Nederland, afgemeten aan het rendement van de jongste tienjarige staatslening, bedroeg in juni 4,0 procent. Dit was 0,1 procentpunt hoger dan in mei. Juni was de derde maand op rij waarin de rente iets opliep.

De Europese Centrale Bank (ECB) besloot in mei 2009 de rentetarieven aan te passen. Het belangrijkste rentetarief van de ECB, de reporente, werd met een kwart procentpunt verlaagd en ligt vanaf 13 mei op 1,0 procent. De depositorente bleef ongewijzigd op 0,25 procent. De depositorente wordt vaak beschouwd als de bodem op de rentemarkt.

Een belangrijk richtsnoer voor de ECB bij het bepalen van het rentepeil is de hoogte van de inflatie in het eurogebied. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone in de buurt van de 2 procent ligt. Volgens berekeningen van Eurostat, het Europees statistisch bureau, was er in juni in de eurozone een deflatie van 0,1 procent. Deflatie is niet eerder voorgekomen. Een jaar geleden was er nog een inflatie van 4 procent. Dat was de hoogste inflatie sinds de invoering van de euro.