SGP01 - 07 - 09 | Belder lid van nieuwe Europese groep

Belder lid van nieuwe Europese groep

Bas Belder is toegetreden tot een nieuwe groep in het Europese Parlement. Die groep heet Europe of Freedom and Democracy. Feitelijk is deze nieuwe groep een voortzetting van de formatie waar de SGP en de ChristenUnie de afgelopen 15 jaar lang in hebben gezeten.

Vorige week weigerden de Britse Conservatieven om de SGP toe te laten tot de nieuwe fractie van European Conservatives and Reformists (ECR). Over een mogelijk allied membership is, ook na herhaald verzoek, door de ECR geen enkele duidelijkheid geboden. Daarom is Belder in contact getreden met enkele vertegenwoordigers van de groep waar SGP en CU tot 4 juni bij hebben gehoord.

Voor de SGP zijn twee dingen belangrijk. Eén: Belder moet in de nieuwe fractie volledig vrij man zijn. Twee: de SGP moet zich kunnen blijven inzetten voor themaâs die voor de SGP belangrijk zijn, zoals Israël, vervolgde christenen en Bulgaarse kindertehuizen. Die wensen zijn gehonoreerd.

De nieuwe groepering EFD heeft, minder dan de andere partijen, het karakter van een fractie. Het is, net als de vorige keren, een technisch samenwerkingsverband gericht op het verkrijgen van parlementaire rechten.
De partijen die erin participeren zijn het allemaal wél eens over het principe âsamenwerking ja, superstaat neeâ, de campagneleus van SGP en CU. Ook is er een verklaring opgesteld waarin de nieuwe groep helder afstand neemt van vreemdelingenhaat en antisemitisme. Om die reden zijn enkele fragwürdige partijen uit de nieuwe groep geweerd.

Nadere informatie:
Bas Belder, 06 2245 7915
W. Kolijn, 06 2243 4273