Minister Rouvoet ontvangt eerste exemplaar boek over straatcultuur

02/07/2009 08:59

BK Creative Communications B.V.

Rotterdam. Het nieuwe boek 'Van de straat- de straatcultuur van jongeren ontrafeld' (uitgeverij SWP), van auteur Frank van Strijen is 1 juli gepresenteerd aan pers en publiek in de theaterschool van Rotterdam. Sprekers op deze avond waren Richard van der Linden, Henca Maduro en Frank van Strijen. Het eerste exemplaar is in ontvangst genomen door minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin. De minister liet in een videoboodschap aan het toegestroomde publiek weten dat hij het boek tijdens zijn vakantie in Frankrijk gaat lezen. Hij beloofde er na zijn vakantie bij van Strijen op terug te komen.

Straatcultuur en burgercultuur

In 'Van de straat' beschrijft van Strijen de straatcultuur ontwikkeling vanuit sociologisch, cultureel en psychologisch perspectief. Aan de hand van heldere voorbeelden geeft hij inzicht in de moeilijk bereikbare wereld van de jongeren van nu. Zowel de professional als de geïnteresseerde leek vindt in dit boek praktische handreikingen om de kloof tussen burgercultuur en straatcultuur te overbruggen.

'Groepsverkrachting', 'pattas'en 'bling bling'

Van Strijen, oprichter van Jeugdenzo. is al jaren betrokken bij het opzetten, organiseren en vormgeven van jongerencentra in meerdere probleemwijken. Woorden als 'groeps-verkrachting', 'pattas' en 'bling bling' zijn voor van Strijen meer dan alleen nieuwe uitingen van de hedendaagse straatcultuur. Hij ziet en spreekt dagelijks jongeren die hiermee te maken hebben. Van Strijen is regelmatig te zien en te horen in diverse media zoals "Zembla", "Rondom Tien" en vele radio programma's. Tevens is hij veelgevraagd trainer/ docent bij verschillende (overheids) instanties die te maken hebben met de straatcultuur.

Opening van de avond

De avond werd geopend door het weergaloze optreden van rappers Guiliano, Papi Milo en Mikeness en hun rap 'Toekomst'. Guiliano zal binnenkort met de bekende Nederlandse rapper Winne op het podium te zien zijn op diverse festivals.

Diverse sprekers

Hierna kwamen Richard van der Linden, teamleider afdeling wijkzorg bij politie Ypenburg- Leidschenveen, Henca Maduro, voormalig 'Juize FM' DJ en organisator van evenementen zoals Talent Night en Talent 2 Star (speciaal voor multiculturele jongeren) en Frank van Strijen, oprichter Jeugdenzo., auteur en trainer, aan het woord.

Geen woorden maar daden

Eén conclusie van Richard van der Linden was dat we niet 'over de jeugd moeten praten, maar met de jeugd. Wij (de politie) moeten ons meer inleven in de mensen van de straatcultuur en hen met respect benaderen om respect te krijgen'. Een aspecten dat hij (en zijn collegae) uit de trainingen van Frank van Strijen hebben opgepikt en nu, met succes, in de praktijk brengen.

Henca Maduro heeft, ondanks haar jarenlange ervaring in het jeugd en jongerenwerk, nog niets van haar passie en enthousiasme voor het werken met jongelui uit de straatcultuur ingeleverd. Henca kwam tot een soortgelijke conclusie als van der Linden en voegde hier een bekende Rotterdamse term aan toe: 'geen woorden maar daden'.

Heldere analyses

Hans Kaldenbach, psycholoog, trainer en auteur van diverse boeken zoals 'Doe maar gewoon' en 'Respect!' (uitgeverij Prometheus) kon 1 juli niet aanwezig zijn in Rotterdam. Wel liet hij in een videoboodschap aan het publiek weten 'onder de indruk te zijn' van van Strijen en zijn boek; 'In Nederland begint steeds meer literatuur te verschijnen over het thema straatcultuur. Dat is noodzakelijk omdat we in toenemende mate met dit verschijnsel te maken hebben. Frank van Strijen heeft ruime ervaring in het werken met dit type jongeren. Hij laat aan de hand van veel voorbeelden de straatwerkelijkheid zien. Zijn analyses zijn helder en concreet.

Goeds voor de toekomst

Keith Bakker, oprichter van 'Smith & Jones', auteur en presentator van het RTL t.v. programma 'Van etter tot engel' riep iedereen per videoboodschap op het boek 'Van de straat' te kopen en te lezen. Hij heeft het enthousiasme van van Strijen gezien en dit beloofd volgens Keith 'veel goeds voor de toekomst'.

'Wij' cultuur

Als laatste spreker lichtte Frank van Strijen in vogelvlucht de inhoud van zijn boek toe. Een mooie afsluiter van de avond, geheel in lijn met de tropische temperatuur binnen en buiten de theaterschool: 'In de straatcultuur zijn, naast de excessen, ook hele mooie kanten te vinden. De straatcultuur is 'wij' gericht. De groepsdynamiek is sterk. Dit heeft tot gevolg dat deze lui elkaar willen ontmoeten: en daarom barbecueën we op straat in plaats van in de achtertuin!'.

Dankwoord

Hierna richtte van Strijen een dankwoord aan alle aanwezigen. Met een bos bloemen bedankte hij zijn vrouw Maureen voor al haar hulp en input bij het schrijven van het boek. Hierna was iedereen toe aan een hapje en drankje. Tijd om met elkaar de mooie, warme avond te evalueren en plannen te maken voor de nabije toekomst. Vanwege het warme weer natuurlijk niet binnen maar buiten, op straat!

Voor meer informatie over het boek 'Van de Straat' of de organisatie Jeugd enzo. www.jeugdenzo.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.jeugdenzo.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,