Ouderentelefoon veel gebeld voor 'hittegolftips'

02/07/2009 09:33

Nationaal Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds constateert dat ouderen deze dagen erg veel last hebben van de aanhoudende hitte. De Ouderentelefoon (tel. 0900 - 60 80 100, 5 cent/min.) van het Ouderenfonds, waar ouderen 7 dagen per week dag en nacht naar toe kunnen bellen voor een gesprek of informatie, is afgelopen dagen vaak gebeld door ouderen die wilden weten hoe om te gaan met de hitte. Om de ouderen bij te staan, heeft het Ouderenfonds een aantal belangrijke hittetips op een rijtje gezet.

Terwijl Nederland tijdens deze tropisch hete dagen massaal verkoeling zoekt aan het strand of zwembad, hebben veel ouderen die hiertoe niet in staat zijn erg veel last van de aanhoudende warmte. Hulpbehoevende ouderen lopen bij temperaturen van +30 graden een sterk verhoogd gezondheidsrisico, omdat zij moeilijker hun lichaamstemperatuur kunnen reguleren. Ook komen uitputting en uitdroging als gevolg van verminderde transpiratie en te weinig drinken bij ouderen frequent voor. Naarmate de hoge temperaturen aanhouden, wordt het gezondheidsrisico groter.

Het Nationaal Ouderenfonds heeft voor ouderen tips verzameld om in goede gezondheid de tropische temperaturen te weerstaan. De tips staan vermeld op de website van het Ouderenfonds, www.ouderenfonds.nl, maar worden ook telefonisch verstrekt door de medewerkers van de Ouderentelefoon van het Nationaal Ouderenfonds.

'Ik bel voor mijn moeder'

De ouderen, buren, familie of mantelzorgers die bellen worden 24 uur per dag persoonlijk te woord gestaan door deskundige vrijwilligers van Sensoor, die op alle mogelijke gebieden kunnen adviseren en waar nodig doorverwijzen. De meeste bellers zoeken bevestiging dat ze de juiste dingen doen; veel water drinken en koele plekken opzoeken.

'Fijn dat ik iemand persoonlijk aan de lijn krijg'

De Ouderentelefoon is er ook voor ouderen die behoefte hebben aan een gesprek, bijvoorbeeld omdat zij zich eenzaam voelen. In de zomermaanden voelen veel ouderen zich (extra) eenzaam, omdat iedereen om hen heen met vakantie lijkt te zijn en zij zich buitengesloten voelen van barbecues en andere buitenactiviteiten.

Extra tips

Als mensen zelf goede tips hebben, kunnen zij deze doorgeven via info@ouderenfonds.nl. Zie de bijlage voor de hittetips van het Ouderenfonds

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

http://www.ouderenfonds.nl