Amnesty International

Israël

Israël/Bezette Palestijnse Gebieden: Straffeloosheid voor oorlogsmisdaden in Gaza en het zuiden van Israël recept voor voortgaand lijden van burgers.

2 juli 2009 De Israëlische strijdkrachten hebben honderden Palestijnse burgers gedood en duizenden huizen vernield in Gaza en daarmee het oorlogsrecht geschonden. Dat concludeert Amnesty International in het vandaag verschenen rapport Operation Cast Lead: 22 Days of Death and Destruction.
Israëls falen om op een adequate manier het gedrag van zijn strijdkrachten, waaronder oorlogsmisdaden, in Gaza te onderzoeken en zijn weigering om met de onafhankelijke VN onderzoekscommissie van Richard Goldstone samen te werken, is het bewijs dat het land geen openbare controle wil en geen verantwoording wil afleggen, aldus Donatella Rovera, hoofd van de Amnesty International onderzoeksmissie naar Gaza en het zuiden van Israël.

De internationale gemeenschap, onder leiding van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, moet al zijn invloed gebruiken om er voor te zorgen dat Israël volledig mee werkt met de Goldstone commissie. Dit is de beste manier om de waarheid boven tafel te krijgen.

Hamas en andere Palestijnse gewapende groepen vuurden honderden raketten op het zuiden van Israël af, waarbij drie Israëlische burgers gedood werden, een flink aantal gewonden vielen en duizenden mensen uit hun huis verdreven werden. Deze aanvallen zijn oorlogsmisdaden en daardoor onacceptabel, voegt Rovera daar aan toe.

Het rapport, gebaseerd op bewijsmateriaal verzameld door een Amnesty International delegatie, waaronder een militaire expert, in januari en februari 2009, beschrijft Israëlis gebruik van wapens tegen een burgerbevolking die, zonder mogelijkheid om te vluchten, gevangenzat in Gaza.