Stichting Wakker Dier

Politici genieten van de Buitenhof Vega Sensation (2 juli 2009)
Vandaag organiseren Milieudefensie, Wakker Dier, de Nederlandse Vegetariërsbond en Oxfam Novib de Buitenhof Vega Sensation op het Plein in Den Haag. Op het Binnenhof serveert de vleesindustrie sinds jaar en dag een vleesbraai om het parlementaire jaar af te sluiten. Op de Vega Sensation serveren topkok Lars Priessen namens Landgoed Rhederoord en chefkok Pètrix een heerlijke vegetarische lunch die wél rekening houdt met mens, dier en milieu.

De vleesvariant op het Binnenhof is een doorn in het oog van de organiserende goede doelen. De productie van vlees legt een groot beslag op schaarse landbouwgrond, zoetwater en draagt in grote mate bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Voor weidegrond en de teelt van veevoer gaan grote oppervlakten tropische bos tegen de vlakte. In de vee-industrie zijn dieren verworden tot dingen, economische motieven gaan boven dierenwelzijn. Daarbij is de toenemende vleesconsumptie een belangrijke veroorzaker van het wereldvoedselprobleem. In drie jaar tijd zijn de voedselprijzen bijna verdubbeld. Voor de armste mensen, die vaak 50 tot 80 procent van hun inkomen aan hun voedsel uitgeven, is dat rampzalig.

In Nederland eet men dagelijks gemiddeld 237 gram vlees en/of vis. Dat is tweemaal zoveel als het Voedingscentrum aanbeveelt. Nederland is daarmee nummer zeven op de wereldranglijst van vlees eten. Het kabinet heeft zich vorig jaar uitgesproken om de vleesconsumptie te willen gaan verminderen. Recent steunde een groot aantal Kamerleden het voorstel voor een campagne om mensen aan te sporen minstens een dag geen vlees te eten.

Op de Buitenhof Vega Sensation worden de politici ontvangen door de dame van Eat Green in een ecofabulous ambiance die is verzorgd door Veggie in Pumps. De inwendige politicus wordt geheel biologisch en vegetarisch verzorgd door topkok Lars Priessen en chefkok Pètrix. Het Jazz duo `Britta Maria loves Morris' zal het geheel luister bij zetten.

Onder andere minister Verburg (Landbouw), Marianne Thieme (PvdD), Ineke van Gent (GL), Boris van der Ham (D66) en vele andere Tweede Kamerleden hebben aangegeven dat ze naar dit duurzame alternatief voor de jaarlijkse vleesbarbeque komen. Dit jaar hopen de vier organisaties dat nog minder politici zullen kiezen voor plofkip met satésaus op het Binnenhof.