Vereniging Milieudefensie


Zweden moet klimaatampasse doorbreken

Amsterdam, 1 juli 2009 - De afgelopen maanden is de Europese Unie de weg kwijt geraakt onder leiding vanTsjechië. Europa wilde leiderschap laten zien in het aanpakken van de klimaatcrisis, maar is na zes maanden en vele vergaderingen over financiering van adaptatie en klimaatmaatregelen in ontwikkelingslanden geen stap verder gekomen. Zweden, dat op 1 juli het stokje heeft overgenomen van Tsjechië, moet die impasse snel en krachtig doorbreken, vindt Milieudefensie. Alleen dan kunnen de internationale klimaatonderhandelingen, die nu muurvast zitten, opengebroken worden. Met nog slecht 158 dagen voordat de internationale VN-klimaattop in Kopenhagen begint, moet Zweden haast maken. Eerder kondigde premier Reinfelt aan dat Zweden een faciliterende rol gaat spelen binnen de Europese Unie.

Willem Verhaak, campagneleider Klimaat van Milieudefensie: "De inzet van de Europese Unie in de internationale klimaatonderhandelingen moet omhoog en dat vergt leiderschap en lef. Met een slechts een faciliterende rol bereik je alleen halfzachte compromissen ten gunste van landen als Italië en Polen, die vooruitgang te vaak met succes weten te blokkeren."

Milieudefensie vind het positief dat Zweden het bereiken van een goed klimaatakkoord in Kopenhagen tot topprioriteit heeft gemaakt. De Europese Unie moet echter niet wachten totdat de Verenigde Staten en China gaan bewegen. Juist Europa kan landen dichter bij elkaar brengen en moet daarom nu stappen gaan zetten.

Energielabel
Milieudefensie is ook blij dat Zweden sterk wil gaan inzetten op het doorbreken van de impasse op het dossier voor strengere Europese energienormen voor apparaten en huizen. Eerder dit jaar liepen onderhandelingen over het energielabel tussen het Europees Parlement en de Europese Commissie vast. Het Parlement wil met steun van milieu- en consumentenorganisaties een simpel A-G-label voor producten, in plaats van door de industrie gesteunde label met extra verwarrende A-klassen.