Politie Haaglanden

Persberichten 2 juli

Haaglanden, 02-07-2009

Kustdetachement van Politie Haaglanden redt ruim dertig mensen uit zee Den Haag Leden van het Kustdetachement van Politie Haaglanden redden woensdag 1 juli ruim dertig mensen uit zee. De mensen kwamen s middags in problemen toen zij te dicht bij de golfbrekers voor de Haagse kust kwamen. Het overkwam ruim twintig personen voor de kust van Scheveningen. Circa tien in de omgeving van Kijkduin. Door een combinatie van afgaand water en een noordoostenwind ontstond langs deze golfbrekers een sterke stroming, die de slachtoffers de zee in trok. De drenkelingen werden zwemmend en met behulp van boten door de politieagenten in veiligheid gebracht. Een 20-jarige vrouw moest per ambulance naar het ziekenhuis, omdat zij veel water had binnengekregen. De vrouw dankt haar redding aan een 27-jarige Utrechter die zag dat de vrouw in moeilijkheden kwam. De man bedacht zich geen moment en startte de redding. De leden van het Kustdetachement spreken hun waardering uit voor deze man. Meerdere slachtoffers werden naar het ziekenhuis vervoerd vanwege verdrinkingsverschijnselen (second drowning). Twee daarvan, een 16-jarige Rotterdamse en een 20-jarige uit Utrecht liggen nog in het ziekenhuis. Vrijwel alle slachtoffers hielden aan hun angstige avontuur schaaf- en snijwonden over, veroorzaakt door de scherpe basaltblokken waaruit de golfbrekers bestaan. Een aantal politiemensen liep bij het redden van de slachtoffers ook enkele schaafwonden op. Ook donderdagmiddag 2 juli is de kans groot dat door afgaand water en een noordoostenwind gevaarlijke stromingen in zee ontstaan. Het advies is om altijd bij golfbrekers uit de buurt te blijven.

Woningoverval: politie zoekt getuigen
Den Haag/Loosduinen - De politie is op zoek naar getuigen van de overval op een woning aan het Karperdaal op woensdagochtend 1 juli. Rond 10.10 uur drong een nog onbekende man de woning binnen en bedreigde de 63-jarige bewoonster. Er ontstond een worsteling, waarbij de vrouw lichtgewond raakte aan haar gezicht. Met een flink geldbedrag verliet de overvaller daarna de woning. De gealarmeerde agenten stelden direct een onderzoek in de omgeving in. Hierbij werden politiehonden ingezet. Ook stuurde de politie een sms-alert, met het verzoek uit te kijken naar de dader. De overvaller is ongeveer 1.75 meter lang en heeft een fors postuur. Ten tijde van de overval was hij volledig in het zwart gekleed, droeg een zonnebril en een zwarte muts met een wit embleem voorop. De politie vraagt iedereen die op woensdag
1 juli rond 10.10 uur iets verdachts heeft gezien in de buurt van het Karperdaal, contact op te nemen met de recherche van Bureau Loosduinen. Ook mensen die vóór 1 juli iets verdachts hebben gezien of anderzijds informatie hebben over de dader, worden verzocht om contact op te nemen met de politie, op telefoonnummer 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan M, telefoonnummer 0800-7000.

Politie zoekt getuigen beroving
Den Haag Een 16-jarige jongen uit Zoetermeer is woensdagavond 1 juli om 21.35 uur met geweld van zijn scooter beroofd. De jongen reed op het Nieuweveensepad ter hoogte van het tunneltje bij de nieuwe voetbalvelden, toen hij door jongens op twee scooters werd klemgereden. Een van de jongens op die scooters sprong bij de Zoetermeerder achterop. Hij sloeg het slachtoffer en duwde hem van zijn scooter. Hierna reed hij met de andere twee scooters in de richting van het ADO stadion. Het slachtoffer belde de politie en deed aangifte. Volgens het slachtoffer waren zijn belagers allemaal jongens van 16, 17 jaar oud. Zij hadden een getinte huid. Een van de jongens had een gezet postuur, hij droeg een geel T-shirt en een grijze helm. Hij zat achterop een grijze scooter. Op de andere scooter, een zwarte Paiggio Zipp, zaten twee jongens. De bestuurder had zwart lang Rasta haar tot op zijn schouders. Hij droeg donkere kleding. De recherche van Bureau Ypenburg-Leidschenveen is op zoek naar getuigen van deze beroving. Heeft u de beroving gezien of heeft u informatie over de daders? Bel dan met (0900)8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op (0800)7000.

Heling
Den Haag/Loosduinen Surveillerende agenten zagen woensdagavond 1 juli om 19.10 uur op de Zichtenburglaan een 15-jarige Hagenaar fietsen. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de fiets gestolen was, besloten ze de fiets te controleren. Het framennummer was weggebikt en waar het slot zat, zagen de agenten slijpsporen. Hierop werd de jongen aan gehouden. Hij verklaarde dat hij de fiets voor 10 euro op de Haagse markt had gekocht.

Jeugdige gooit steen door autoruit
Den Haag Een 15-jarige jongen gooide woensdagavond 1 juli om 23.30 uur ogenschijnlijk zonder enige aanleiding een steen door de achterruit van een passerende auto. De gedupeerde automobilist wist de 15-jarige te achterhalen en droeg hem over aan de inmiddels gewaarschuwde politie. Aan het bureau bekende de jongen zijn actie. Uit het onderzoek bleek dat er nog meerdere jongeren bij het incident betrokken waren geweest. De politie stelt een onderzoek in naar hun identiteit.

Winkeldief breekt arm
Den Haag Een 30-jarige Pool brak woensdag 1 juli vermoedelijk bij een vluchtpoging zijn arm. De man werd in een supermarkt aan de Apeldoornselaan betrapt op het moment dat hij met enkele artikelen naar buiten wilde lopen. Toen de man werd aangesproken probeerde hij aan het winkelpersoneel te ontsnappen. De man kwam daarbij ten val en brak zijn pols. De GGD vervoerde de man naar het ziekenhuis. Na dat zijn arm in het gips was gezet moest hij alsnog naar het politiebureau.

Goedkoop avondmaal
Den Haag Twee meisjes uit Capelle aan de IJssel liepen woensdag 1 juli tegen de lamp toen zij probeerden gratis te eten bij een strandtent in Scheveningen. Het duo verklaarde na de maaltijd dat zij geen geld hadden en dat hun portemonnee opeens weg was. De ondernemer had de meiden door en belde direct de politie. Aan het bureau bleek dat beide meisjes van huis waren weggelopen. De politie schakelde jeugdzorg in om verder met de meisjes en hun ouders/verzorgers in gesprek te gaan.

Grap mislukt
Den Haag De politie hield donderdag 2 juli net na middernacht twee 32-jarige Hagenaars aan, omdat zij een vernieling aan een politieauto hadden gepleegd die geparkeerd stond op het Prins Hendrikplein. De verdachten verklaarden dat het om een grap ging. Zij wilden op de motorkap gaan liggen om vervolgens een foto te maken en daarbij brak de kentekenplaat af. De mannen gingen er daarna snel vandoor. De politie hield het tweetal aan in de Zoutmanstraat. De verdachten zitten vast voor verhoor.

Bedreiger aangehouden
Den Haag De politie hield woensdag 1 juli een man aan die een medewerker van een parkeergarage aan het Spui bedreigd had met een mes. Een surveillerende agent zag een man uit de nooduitgang komen van de parkeergarage. Een paar minuten later hoorde hij dat er een medewerker van de garage bedreigd was. Het signalement van de verdachte kwam overeen met de man die hij net uit de garage zag komen. In het Centraal Station werd de verdachte, een 33-jarige Hagenaar, aangehouden. Hij had inderdaad een mes bij zich. De man zit vast voor verhoor.

Fietsendieven
Den Haag Twee jonge Hagenaars, 13 en 14 jaar oud, zijn woensdagmiddag
1 juli aangehouden als verdachten van een fietsdiefstal. Een politieagent zag de jongens omstreeks 16.10 uur op de Laan van Wateringseveld fietsen met een fiets aan de hand. Toen de jongens de agent zagen, lieten ze de fiets vallen. De agent sprak de jongens aan en zij verklaarden dat zij de fiets, die niet op slot stond en een lekke band had, meegenomen hadden voor een vriend die nog een fiets nodig had. De jongens werden aangehouden en kregen in overleg met hun ouders een verwijzing naar bureau Halt.

Hagenaars aangehouden met gestolen bromfiets
Voorburg - Surveillerende agenten zagen donderdag 2 juli omstreeks 00.35 twee mannen bij een fiets en een bromfiets staan op de kruising van de Parkweg en de Rembrandtlaan. Omdat zij het niet helemaal vertrouwden dat één van de mannen aan de bromfiets leek te rommelen, besloten zij hen te controleren. Tijdens de controle bleek dat de bromfiets gestolen was. Hoewel de mannen een fles benzine en een helm bij zich hadden, verklaarden zij niets met de bromfiets te maken te hebben. De agenten hielden de twee, Hagenaars van 16 en 18 jaar, aan en brachten hen naar het politiebureau. De politie onderzoekt de zaak.

Baldadige jongens aangehouden
Voorburg - De politie hield donderdag 2 juli vier jongens aan omdat zij op het Oosteinde over auto's liepen en overlast veroorzaakten. Omstreeks 03.15 uur belden omwonenden de politie om te melden dat een groep jongens, voorzien van een krat bier, luidruchtig schreeuwde en over auto's liepen. Ter plaatse zagen de agenten de vier jongens, drie Leidschendammers en een Pijnackeraar in de leeftijd van 16 tot 19 jaar, lopen. Zij voldeden aan het opgegeven signalement en werden door de agenten aangehouden. Op het politiebureau werden de ouders van de drie minderjarige verdachten in kennis gesteld. Op het Oosteinde troffen de agenten drie auto's aan met deuken in het dak. De politie zal contact opnemen met de eigenaren van de beschadigde auto's. De recherche onderzoekt de zaak.

Pech voor Leidenaar
Wassenaar Een 29-jarige Leidenaar wilde woensdag 1 juli om 10.50 uur met zijn bromfiets naar het strand gaan. Hij kwam net ver. Politieagenten die de man aan een routinecontrole onderwierpen constateerden dat zijn rijbewijs al eerder was ingevorderd. De agenten namen daarop zijn scooter in beslag.

Delftenaar rijdt onder invloed
Delft - Een 23-jarige Delftenaar werd donderdag 2 juli aangehouden omdat hij met drank op achter het stuur zat. Agenten controleerden de man omstreeks 03.20 uur op de Michiel de Ruyterweg. Toen bleek dat hij teveel gedronken had, hielden zij hem aan. Op het politiebureau blies hij 505 ugl. Omdat de man beginnend bestuurder is, werd zijn rijbewijs direct ingevorderd. Daarnaast kreeg hij een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.