VU medisch centrum

Spectaculair licht tijdens CT scan

2 juli 2009

Foto: Mark van den Brink
Met een brede glimlach kijkt projectleider
Josianne Mol (project bureau huisvesting) terug op het welslagen van de installatie van een nieuwe hypermoderne CT scan in het behandelhuis op de tweede etage. "Het was een tamelijk complexe klus vanwege de locatie. Het behandelhuis is een oud gebouwdeel, met beperkte voorzieningen bijvoorbeeld op het gebied van ventilatie. Als je bedenkt dat deze scan 40m3 lucht per minuut verplaatst om te koelen, is meteen duidelijk dat dit nogal wat technische aanpassingen vraagt." Ook het enorme gewicht van de CT scan, bijna 3000 kilo, vergde veel uitzoekwerk want hoe krijg je een apparaat van dusdanige afmetingen op verantwoorde wijze het gebouw in? "De bestaande liften konden het gevaarte niet dragen. En uiteindelijk hebben we een deel van de buitengevel geopend om de scan naar binnen te hijsen", aldus Mol.

De nieuwe scan is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Stichting Cancer Center Amsterdam. Het gaat om de nieuwste uitvoering van Philips en kan met grote snelheid, hoge kwaliteit beeldinformatie leveren. Bijzonder is de verlichting in de scanruimte. Om ook hier een 'healing environment' te creëren waar de patiënt zich prettig voelt is voor ambient lighting gekozen. De ruimte vult zich met een spectaculair kleurenpalet van blauw, groen, geel en roze licht. Volop tevredenheid ook bij de medewerkers van radiologie. Peter Derriks: "VUmc beschikt hiermee over de nieuwste technologie. Voor patiënten is het grote voordeel dat zij in nog kortere tijd volledig gescand worden.

Deze CT scan is in staat om bijvoorbeeld het hart of de lever in één keer te scannen binnen een seconde. Dit biedt grote mogelijkheden voor diagnose op het gebied van de doorbloeding, de zogenaamde perfusie scans en voor wetenschappelijk onderzoek. Sinds 22 juni is gestart met het testen en de training van de medewerkers. In juli wordt de scan volledige ingezet.

Edith Krab
bron: Tracer