FloraHolland


FloraHolland zet belangrijke stap met innovatief systeem

FloraHolland, 2 juli 2009 (persbericht) - De regionale vestigingen van FloraHolland, Venlo, Bleiswijk en Eelde, hebben medio juni een nieuw innovatief systeem in gebruik genomen, waarmee een snellere verwerking van de aanvoergegevens gerealiseerd wordt. Het systeem heet Elektronische Controle Plek (ECP). Hiermee zetten de vestigingen een belangrijke stap in het verder optimaliseren van het aanvoerproces. Het nieuwe systeem is door FloraHolland zelf ontwikkeld.

Dankzij het nieuwe systeem zijn de regionale vestigingen van FloraHolland in staat om met minder mensen tot een snellere verwerking van de aanvoer te komen. Voorheen werden alle partijgegevens en keurbemerkingen door een aparte afdeling ingevoerd in de computer, waarna ze handmatig in het verkoopsysteem werden gezet. Dat gebeurt nu volledig elektronisch. Hierdoor wordt er aanzienlijk minder tijd besteed aan een kar in het aanvoerproces. Het nieuwe systeem leidt tevens tot een flinke reductie van het aantal logistieke fouten. Bovendien zorgt het systeem ervoor dat vroegtijdig de juiste informatie beschikbaar is van de partijen die de volgende ochtend geveild worden.

Nieuw systeem ECP
Inmiddels wordt meer dan 95 procent van de aanvoergegevens door de kweker elektronisch verzonden, waardoor deze gegevens al vroegtijdig op de veilingen bekend zijn. Karren met bloemen of planten die op de regionale vestigingen aankomen worden in de nieuwe situatie met een handscanner gescand. Kar en aanvoerbrief worden hierbij gekoppeld waardoor partijgegevens direct beschikbaar zijn voor de verkoop de volgende veildag. De handscanner geeft ook direct aan of de kar nog een controle en/of keur moet ondergaan. De controle wordt vervolgens door een keurmeester en een aanvoercontroleur uitgevoerd. Partijgegevens kunnen in het nieuwe systeem via een laptop elektronisch geraadpleegd worden, waarbij wijzigingen, zoals keurbemerkingen, direct worden doorgevoerd. Hiermee behoort de rode pen van de keurmeesters op de regionale vestigingen tot het verleden. Omdat de scanner bovendien een opsteladvies afgeeft, weet de aanvoermedewerker van FloraHolland meteen waar het product in het opstelgebied neergezet moet worden.