NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Kamer Kritisch tijdens AO
Tijdens het Algemeen Overleg (AO) van 1 juli heeft de Tweede Kamer opnieuw nadrukkelijk om duidelijkheid over de kapitaallasten gevraagd. De Kamer bleef met bijna even zoveel vragen achter. De PvdA stelde later in een motie voor om dan de weerstandskas van het Waarborgfonds maar vol te storten.

De Kamer voelde zich slecht geïnformeerd over de voortgang van het complexe dossier. Er waren brieven verwacht over de samenhang van de verschillende onderdelen. Vrijdag ontving de Kamer echter alleen een brief die uitsluitend inging op bouwstimuleringsmaatregelen van het kabinet. Die brief, als bijlage toegevoegd, sprak onder andere over aanpassing van lange en korte rentevergoeding, verruiming van de Garantieregeling Ondernemingsfinanciering (GO) tot de ziekenhuizen, opheffen van de `marginale toets' voor nieuwe investeringen en een bouwimpuls. Bij de GO-regeling gaat het om een garantie van EUR 50 miljoen per ziekenhuis, die de overheid gedurende 8 jaar voor 50% biedt. Deze regeling is macro beperkt tot maximaal EUR 500 miljoen, omdat zij volgens minister Klink anders te veel drukt op het budget van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De regeling moet via de bank worden aangevraagd, en dan vindt er toetsing door SenterNovem plaats. Het lijkt erop dat de ziekenhuizen met grote nieuwbouwplannen hiermee beperkt zijn geholpen en vooral kleinere projecten loskomen.

Bouwimpuls

Over de bouwimpuls van EUR 160 miljoen gaf minister Klink aan dat dat actuele middelen zijn die geïnvesteerd worden in ziekenhuizen met bouwplannen via de route van balansversterking en afkoop van herwaarderingseffecten. In combinatie met de GO-regeling moet dat leiden tot versnelde bouwinvesteringen en werkgelegenheid. De Kamer stelde hier behoorlijk wat vraagtekens bij. De minister heeft daarop aangegeven nog een verkenning te willen doen naar de effectiviteit van de inzet van de EUR 160 miljoen. In een vervolg op het debat diende de PvdA een motie in die voorstelde om het Waarborgfonds (WfZ) met het geld (EUR 160 miljoen) te versterken, zodat een veelvoud aan garanties extra kan worden geboden. De Kamer stemt hier nog over.

Hardheidsclausule en nadeelcompensatie

Verder wees de minister op de reeds genomen maatregelen als het aanpassen van de rentenormering, het achterwege laten van de zogeheten marginale toets en het advies van de commissie-Havermans. De Kamer pleitte voor duidelijkheid over de hardheidsclausule, nadeelcompensatie en een gevoeligheidsanalyse op de overgangsregeling. De minister heeft een jaar geleden toezeggingen ten aanzien van deze analyse gedaan. Klink zegde tijdens het AO voorts toe dat de NZa vóór 22 juli komt met de uitwerking van de hardheidsclausule. Terloops gaf hij overigens wel aan dat hij een positief NZa-advies ontving over toepassing van de clausule bij het Vlietland Ziekenhuis. Dit is de eerste keer dat de clausule, vooruitlopend op nadeelcompensatie, wordt toegepast. Nadeelcompensatie kan pas worden uitgewerkt op het moment dat de prestatiebekostiging is ingevoerd, uitgaande van 2011. Minister Klink heeft toegezegd ook de reeds bestaande uitgangspunten van nadeelcompensatie op een rij te zetten. Op het punt van regelzekerheid over de kapitaallasten zegt Klink dat hij de uitvoeringstoets van de NZa van 1 november afwacht in combinatie met voorlopige duiding van de jaarcijfers.

Informatie: Arjan Windhorst 030 273 96 80,
mailto:a.windhorst@nvz-ziekenhuizen.nl