Gemeente Rotterdam

De Laurenstoren is verdwenen. Niet voor altijd, maar voor een jaar, en alleen maar achter de steigers. Want de toren van de Sint-Laurenskerk is toe aan een flinke opknapbeurt.

De restauratie gaat op maandag 6 juli van start. Wethouder Peter Lamers (Buitenruimte, Sport en Concernorganisatie) geeft daarvoor om 12.00 uur het sein. Hij onthult dan een informatiepaneel met uitleg over het restauratiewerk. En omdat de toren ook de toren van de buurt is, zijn tweehonderd omwonenden uitgenodigd om er met koffie en gebak bij te zijn.

Viola Vergouwe van Gemeentewerken (afdeling Communicatie): De Laurenskerk staat bij sommige Rotterdammers bij wijze van spreken in de achtertuin. Dus dan is het logisch dat je ze ook betrekt bij de restauratie. Dat doen we trouwens niet alleen met omwonenden, maar ook bijvoorbeeld ondernemers en winkeliers zijn welkom.

De Laurenstoren tijdens het in de steigers zetten. Om de steigers komt een doek met afbeeldingen van de toren, zodat hij niet helemaal uit het zicht verdwijnt.
De Laurenstoren tijdens het in de steigers zetten. Om de steigers komt een doek met afbeeldingen van de toren, zodat hij niet helemaal uit het zicht verdwijnt.

Laser
In een notendop gaat het restauratiewerk om het herstel van de natuursteen, de laserreiniging van de afbladderende verflaag op het bovenste deel van de toren en het plaatsen van voorzetglas voor de grote raampartijen (tegen vandalisme). Het werk aan de toren gebeurt alleen op werkdagen, dus niet s nachts of in het weekend.

Medio 2010 schudt de Laurenstoren de steigers van zich af zodat iedereen dan weer van dit Rotterdamse symbool kan genieten.

Bron: Gemeentewerken, 02-07-2009