Grote prijsverschillen tussen gelijkwaardige occasions

02/07/2009 12:31

Vroemm.nl

Het verschil tussen vraagprijzen van vrijwel identieke occasions loopt op tot duizenden euro's per auto. De consument kan met het vergelijken van verschillende occasions van aanbieders hierdoor al gauw rekenen op een flink voordeel. Tussen modellen onderling bestaat een groot verschil in het verwachte voordeel. De grootste verschillen, zowel in euro's als afgezet tegen de prijs, blijken te zitten bij de duurdere, grotere modellen.

Spreiding tussen vraagprijs occasion en waarde

Uit het onderzoek door Vroemm.nl naar de verschillen tussen de vraagprijs en de geschatte waarde van populaire modellen blijkt dat de grotere modellen een hogere spreiding hebben in vraagprijs. Dit komt erop neer dat de koper van zo'n zwaarder model een flink prijsvoordeel kan behalen. De percentages geven de gemiddelde afwijking aan tussen de vraagprijs en de waarde. Het onderzoek toont overigens niet aan dat het aantal te koop staande occasions van invloed is op de spreiding tussen occasionprijzen en daarmee van invloed is op de verwachte besparing.

Verwachte besparing

Op de nummer één uit de lijst met de grootste verwachte besparing bij occasions van drie jaar oud, de Volvo S80, bedraagt de verwachte besparing bijna EUR 5.000,-. De top 5 wordt verder gecomplementeerd door de BMW 5-serie, Jeep (Grand) Cherokee, Mercedes E-klasse en de Chrysler (Grand) Voyager. De besparing bedraagt bij deze modellen meer dan EUR 4.000,-. Opvallend is verder dat de top 10 bestaat uit drie modellen van Volvo, twee van BMW en twee van Mercedes.

Zo staat er momenteel twee keer een grijze handgeschakelde Audi A6 2.4 V6 met 100.000 gereden kilometers te koop. Beide auto's hebben grotendeels gelijke accessoires, maar verschillen zes maanden in bouwjaar. De Audi A6 van medio 2005 heeft een vraagprijs van EUR 27.000 en de gelijkwaardige occasion van begin 2006 kent een vraagprijs van EUR 23.000. De auto van zes maanden jonger is dus zelfs EUR 4.000 goedkoper.

Aan de andere kant wordt duidelijk dat voor de kleinere modellen, zoals de Toyota Aygo, Suzuki Alto en de Volkswagen Fox, weliswaar de verwachte besparing veel kleiner is, maar al snel minimaal EUR 700 bedraagt bij een drie jaar oude occasion.

De top 10-en van modellen waarop het meest en het minst kan worden bespaard is na te lezen op:

http://www.vroemm.nl/prijsverschillen-occasions

Berekeningswijze

Voor 75 populaire modellen met een ouderdom van circa drie jaar zijn de vraagprijzen vergeleken met de geschatte waarde. De geschatte waarde komt uit het door Vroemm.nl opgestelde rekenkundig afschrijvingsmodel. Hierbij wordt op basis van actuele marktgegevens voor elke occasion de waarde bepaald aan de hand van onder meer merk, model, uitvoering, kilometerstand en leeftijd van de occasion. Vervolgens wordt per merk model het gemiddelde percentage bepaald van het verschil tussen de geschatte waarde en de vraagprijs. De verwachte besparing is dan de vermenigvuldiging van dit gemiddelde percentage met de gemiddelde geschatte waarde van de occasions.

Over Vroemm.nl

Vroemm.nl biedt de potentiële autokoper van een nieuwe auto of occasion een onafhankelijk aankoopadvies op maat. In plaats van na een zoekopdracht simpelweg alle overeenkomende auto's te tonen, onderscheidt Vroemm.nl zich door een ranglijst te maken van de best passende auto's bij de opgegeven zoekcriteria. Hierbij staat de best scorende auto bovenaan waarbij tevens rekening gehouden met de waardevastheid en het verloop in occasionprijzen van een model. Tevens kunnen eenvoudig de auto's met elkaar worden vergeleken.

Voor occasions richt Vroemm.nl zich op een occasionvoorraad van circa 200.000 betrouwbare auto's. Bij nieuwe auto's worden alle in Nederland verkrijgbare modellen meegenomen en kan gelijk een proefrit worden aangevraagd. Tevens kan op www.vroemm.nl van circa 90% van de verkochte nieuwe auto's een digitale brochure aangevraagd worden, die vervolgens direct naar de bezoeker wordt verstuurd. Vroemm.nl is snel, gemakkelijk en 100% onafhankelijk.

http://www.vroemm.nl