Gemeente Nijmegen

Voorleesknop op website gemeente Nijmegen


02/07/2009

De website van de gemeente Nijmegen heeft op elke een voorleesknop gekregen. Mensen die moeite hebben met lezen van kunnen deze gebruiken zonder software te installeren.

Een op de vijf Nederlanders heeft moeite met lezen van teksten. Dit kan zijn omdat ze laaggeletterd zijn of dyslectisch of anderstalig. Blinden en slechtzienden hebben meestal wel specifieke software om websites te laten voorlezen. De Nijmeegse voorleesknop is ontwikkeld in samenwerking met Readspeaker.

De knop is herkenbaar aan een pictogram van een luidsprekertje en staat rechtsboven op elke . Tijdens het voorlezen licht de voorgelezen tekst op. Ook de digitale balie met alle gemeentelijke producten en diensten, en de Duits- en Engelstalige 's hebben de voorleesfunctie. De ingesproken tekst kan ook worden gedownload om op een mp3-speler te beluisteren. De voorleesfunctie werkt niet voor een deel van de meer gedetailleerde teksten in de zogeheten pdf-documenten.

De uitbreiding van de dienstverlening past in het streven van Nijmegen om zoveel mogelijk informatie via de website openbaar te maken, zodat Nijmegenaren veel zaken vanuit huis kunnen regelen. Het adres van de website is www.nijmegen.nl.