Veilig Amsterdam


Opbrengst preventief fouilleer-actie
---

Aanwijzing veiligheidsrisicogebieden 2009

2 juli 2009

Amsterdam Centrum, Zuidoost (inclusief Holendrecht) en een gedeelte van Oost-Watergraafsmeer en Zeeburg (Groot Oost) zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

De burgemeester van Amsterdam kan veiligheidsrisicogebieden aanwijzen als uit politiecijfers blijkt dat daar een groter risico is op geweldincidenten als gevolg van wapengebruik. In deze gebieden is preventief fouilleren toegestaan. Dit besluit wordt op dit moment via advertenties bekend gemaakt. In de eerder genoemde gebieden is ook het messenverbod van kracht. Dit betekent dat het voor mensen verboden is messen of andere voorwerpen die als steekwapen gebruikt kunnen worden bij zich te hebben.

In heel Amsterdam inclusief de aangewezen veiligheidsrisicogebieden is het aantal wapenincidenten tussen 2004 en 2008 gedaald met 4,5%. Indien de veiligheidsrisicogebieden niet worden meegeteld is het aantal wapenincidenten in de genoemde periode in heel Amsterdam gestegen met 5,5%.

Verschillend beeld

Het beeld in de veiligheidsrisicogebieden is dus verschillend. In Zuidoost is het aantal wapenincidenten vorig jaar stabiel gebleven, in het Centrum en in Groot Oost is juist sprake van een lichte daling ten opzichte van de vorige meetperiode. Ondanks de daling in Centrum en Groot Oost is daar nog steeds sprake van een grote concentratie van wapenincidenten in een relatief klein gebied. Ook in Zuid Oost blijft het niveau van de incidenten hoog. Daarom is naar het oordeel van de burgemeester van Amsterdam nog altijd sprake van een (dreigende) verstoring van de openbare orde door de aanwezigheid van wapens. De genoemde veiligheidsrisicogebieden zullen vanaf 8 juli 2009 opnieuw voor de duur van een jaar worden aangewezen.

Vierde veiligheidsrisicogebied

Naast de bestaande drie veiligheidsrisicogebieden is er nog een gebied dat hoog scoort in de meest recente meting van het aantal wapenincidenten: het gebied rond het winkelcentrum in Holendrecht. In dit gebied vinden veel geweldsincidenten plaats, waarbij ook wapens gebruikt worden. Het winkelcentrum in Holendrecht is daarom als vierde veiligheidsrisicogebied aangewezen, ook voor de duur van een jaar.

Kruimelpad tot huidig item

Home Stap in pad Meer Nieuws Stap in pad Aanwijzing veiligheidsrisicogebieden 2009

Downloads

Aanwijzing veiligheidsrisicogebieden juli 2009

Overlastgebieden
Toezicht & handhaving

---

Paginafuncties

Functies voor deze pagina


* Naar boven

* Print deze pagina

Meer functies voor deze pagina


* Deel deze pagina

* Over deze site

Functies afzender

© Colofon

* Disclaimer

Afzender : Een veilig Amsterdam