Ministerie van Economische Zaken

Geen importheffing op luxe mobiele telefoons

2 juli 2009 | nieuwsbericht | Telecom en consument

Verzet tegen de invoering van een douanetarief op luxe mobiele telefoons door staatssecretaris Heemskerk en een aantal andere lidstaten heeft geholpen. De Europese Commissie ziet af van het plan.

Staatssecretaris Heemskerk heeft zich de afgelopen tijd samen met een aantal andere Europese landen in Brussel verzet tegen de invoering van de importheffing. Op dit moment geldt voor gsm's en luxe mobieltjes een nultarief. Doordat in nieuwe luxe toestellen steeds meer verschillende toepassingen samenkomen (routenavigatie, MP3-speler, etc) ontstond bij douanes verwarring over het geldende tarief. Hierop werd een plan gelanceerd om het tarief op deze zopgenaamde multifunctionele mobieltjes te verhogen.

Economische crisis

Heemskerk zag niets in het plan omdat het slecht is voor de consument. 'Het douanetarief wordt doorberekend en daardoor betaalt de gebruiker uiteindelijk een hogere prijs. Bovendien is het slecht voor de Europese bedrijven. Die worden er minder innovatief en concurrerend van en dat is zeker in de economische crisis niet goed.'

Verwante informatie


* Telecom en consument