Politie Zaanstreek-waterland

Drankrijder moet rijbewijs inleveren

Monnickendam, 01-07-2009 o De politie heeft woensdagavond tijdens een alcoholcontrole op de Oosterweg honderd bestuurders gecontroleerd en drie drankrijders aangehouden.

Van een 53-jarige Monnickendammer werd direct het rijbewijs ingevorderd. Uit de ademanalyse bleek dat de man een flinke slok op had, hij had ruim drie keer zoveel drank op als toegestaan en kreeg een proces-verbaal.

Rijden onder invloed is een misdrijf. De sancties variëren van een rijverbod en hoge geldboetes tot een gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid. Als het alcoholgehalte hoger is dan 1,3 %, vordert de politie het rijbewijs in. Bij beginnende bestuurders geldt dat het rijbewijs wordt ingevorderd bij een lager alcoholgehalte, namelijk vanaf 0,8 %. Het rijbewijs stuurt de politie vervolgens (binnen drie dagen) naar de officier van justitie. Tijdens de invordering van het rijbewijs mag de betrokken persoon geen motorrijtuig besturen.

EMAcursus

Bij een alcoholgehalte van 1,3 promille (of 0,8 promille voor een beginnend bestuurder) of hoger, krijgt de bestuurder daarnaast te maken met het CBR. Het CBR verplicht de bestuurder een EMA cursus (Educatieve Maatregel Alcohol in het verkeer) te volgen. Deze driedaagse cursus moet herhaling van alcoholgebruik in het verkeer voorkomen. De cursus vindt verspreid over zeven weken plaats en bestaat uit een voorgesprek en drie doordeweekse cursusdagen. Op deze manier zijn cursisten over een lange periode bezig met het onderwerp alcohol en verkeer. Stilgestaan wordt bij de ernstige gevolgen van alcoholgebruik in het verkeer. Wanneer iemand niet meewerkt aan de cursus of deze niet betaalt (kosten 696 euro), verklaart het CBR het rijbewijs ongeldig.

Bij een promillage vanaf 1,8 gaat een bestuurder niet naar de EMA cursus maar wordt hij of zij naar de psychiater gestuurd voor een onderzoek.