Saoedi-Arabië opent grenzen voor Nederlands kalfsvlees

Saoedi-Arabië heeft op 1 juli zijn grenzen voor kalfsvlees uit Nederland heropend. Het land in het Midden Oosten sloot zijn grenzen in 1998 naar aanleiding van gevallen van BSE bij runderen in Nederland .

De afgelopen jaren heeft het ministerie van LNV zich samen met de sector hard ingespannen om de grens weer open te krijgen. Onderdeel hiervan waren inspectiebezoeken aan Nederland door Saoedi-Arabië in 2003 en 2006, een rondgang van de directeur-generaal van LNV door de Golfregio, en brieven van ministers van LNV.

De zaak kwam in een versnelling nadat de World Organisation for Animal Health (OIE) in mei vorig jaar het BSE-risicoprofiel voor de Europese Unie heeft vastgesteld. In maart dit jaar vond opnieuw een Saoedisch inspectiebezoek plaats. Tijdens dit bezoek werd een overeenkomst getekend tussen de Saoedische delegatieleider en de Chief Veterinary Officer van het ministerie van LNV over de voorwaarden waaronder de export van kalfsvlees hervat kan worden. De overeenkomst is op 1 juli 2009 van kracht geworden.

Met ingang van die datum mag kalfsvlees weer naar het Koninkrijk geëxporteerd worden. Alleen bedrijven die door Saoedi-Arabië zijn geïnspecteerd en goedgekeurd kunnen exporteren naar het land. Dat zijn bijna alle Nederlandse kalverslachterijen.

Voordat de grenzen in 1998 gesloten werden, waren de Golfstaten, en vooral Saoedi-Arabië, een van de belangrijkste exportbestemmingen voor Nederlands kalfsvlees buiten de Europese Unie.

Het ministerie van LNV verwacht dat de opening van de Saoedische markt gevolgd wordt door andere landen in de Golfregio die nog gesloten zijn in verband met BSE-besmettingen zoals Qatar, Oman, Bahrein en Koeweit. De Verenigde Arabische Emiraten hadden al eerder de grenzen voor Nederlands kalfsvlees heropend.