PvdA Rotterdam


Nieuws

Els Kuijper geïnstalleerd als voorzitter in Hillegersberg-Schiebroek

Do 2 Jul 2009 - Chris Mast
Els Kuijper geïnstalleerd als voorzitter in Hillegersberg-Schiebroek

Voormalig loco-burgemeester Els Kuijper is op dinsdagavond 30 juni door de deelraad in Hillegersberg-Schiebroek gekozen tot voorzitter. Zij volgt Bert Cremers op, die 1 juni is aangetreden als burgemeester van Waddinxveen. Hij had zijn aftreden op 25 maart bekend gemaakt. In de deelraadsvergadering van 19 mei werd hij uitgezwaaid. Kuijper die blijft wonen in Kralingen, zal de functie vervullen tot het moment dat er na de verkiezingen in maart 2010 een nieuw Dagelijks Bestuur wordt geïnstalleerd.

De marge waarmee Els Kuijper werd gekozen was krap: tien tegen negen. De negen stemmen tegen kwamen van de oppositiepartijen VVD (vier) en Leefbaar Rotterdam (vijf). De coalitie in Hillegersberg-Schiebroek bestaat naast de PvdA (vijf zetels) uit het CDA (twee), GroenLinks (twee) en de lokale OPLW (één zetel).

Chris Mast, de fractievoorzitter van de PvdA, schetste de procedure, die binnen de partij is gevolgd. Een selectie-commissie onder leiding van Tom Harreman (gemeenteraadslid en twaalf jaar voorzitter van het DB in Delfshaven) heeft de keuze gemaakt. Ook leden van de fractie en het onderafdelingsbestuur maakten deel uit van die commissie. Gekozen is voor de kandidaat met de meeste ervaring en de meeste bestuurlijke competentie. Fractie en de ledenvergadering hebben die keuze vervolgens geaccordeerd. Ook de partijen van de coalitie waren met de keuze van de PvdA tevreden. Al hadden sommigen liever een kandidaat uit Hillegersberg-Schiebroek gezien.
Fractievoorzitter van de VVD, Jan-Cees van Duin verdedigde zijn tegenstem onder meer met het feit, dat met deze coalitie vijftig procent van de bevolking in Hillegersberg-Schiebroek niet is vertegenwoordigd. De VVD stemde wel voor alle vervolgbesluiten die de deelraad moest nemen, zoals de toestemming aan Els Kuijper om buiten de deelgemeente te blijven wonen. Willem Martinot (Leefbaar Rotterdam) sloot zich in eerste instantie bij de VVD aan. In de tweede termijn merkte hij op dat op Wikipedia Els Kuijper (lijsttrekker van de PvdA in 2002) wordt genoemd als één van de politici die Pim Fortuin hebben gedemoniseerd. De fractie van Leefbaar Rotterdam had bij de installatie de raadzaal verlaten.

In haar aanvaardingstoespraak dankte Els Kuijper voor het vertrouwen van de voorstemmers. Zij benadrukte een voorzitter voor de hele deelraad te zullen zijn.
Kuijper was zeventien jaar (1989-2006) lid van de gemeenteraad in Rotterdam. Van 1995 tot 1998 was zij fractie-voorzitter en van 1998 tot 2002 wethouder. Haar portefeuille omvatte Onderwijs en Jeugd, Buitenruimte en Milieu en zij was loco-burgemeester. Zij zal leiding geven aan een Dagelijks Bestuur dat uit vier leden bestaat. De andere leden zijn Anton Stapelkamp (CDA) als vice-voorzitter en de dames Letty Bekedam (GroenLinks) en Joke Holdtgrefe (OPLW, Onafhankelijke Partij voor Lokale - en Wijkbelangen).

Dossier


* Personalia