Gemeente Best

De mol feestelijk onthuld

02-07-2009

Woensdagavond 1 juli was het dan zover: het kunstwerk op het spoortunneldek werd onthuld. Het was een feestelijke en druk bezochte bijeenkomst.

Toneel, muziek en grime
De jongste kinderen hingen aan de lippen van Len Copal tijdens de voorstelling "Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft".

Len Copal verkleed als mol samen met de kinderen

In optocht kwamen de kinderen van de lagere school onder aanvoering van Harmonie St. Caecilia bij de mol aan. De harmonie bracht een muzikaal eerbetoon aan het kunstwerk, dat volledig ingepakt op de achtergrond prijkte. Ondertussen had de grimeuse haar handen vol: kinderen veranderden in vlinders, leeuwen en andere creaties. In de bomen hingen prachtige maskers die in de workshops bij Todo waren gemaakt.

De mol wordt onthuld

Voordat de mol onthuld werd, hielden burgemeester Kortmann, wethouder Bisschops, gedeputeerde van de provincie mevrouw Van Nieuwenhuizen (Mobiliteit en infrastructuur) en regiodirecteur van ProRail mevrouw Frings korte toespraken.

De lucht in
Met de hoogwerker togen daarna de wethouder en de gedeputeerde naar de kruin van de mol, zeven meter hoog. Het publiek telde mee af tot ze de mol zijn jas uittrokken. Onder luid applaus kwam het kunstwerk in vol ornaat tevoorschijn. Eenmaal weer met beide benen op de grond hield de wethouder nog een kort gesprekje met Tom Claassen, de kunstenaar.

Wethouder Bisschops praat met kunstenaar Tom Claassen

Uiteraard was het daarna tijd voor een hapje en een drankje voor alle aanwezigen. Het Klumpkeskoor zong nog een aantal liederen, waaronder het speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde Mollenlied. Velen bleven nog even gezellig naborrelen. Kortom: we kunnen terugkijken op een geslaagde onthulling!

Foto van de mol en het publiek die goed laat zien hoe groot de mol is
---