Gemeente Scheemda


Gemeenten Winschoten en Scheemda zetten in op bestrijden laaggeletterdheid

De gemeenten Winschoten en Scheemda willen de laaggeletterdheid onder de inwoners bestrijden. Dit gebeurt door het actief opzoeken van de doelgroep en taal-, reken- en computercursussen aan te bieden voor inwoners die onvoldoende kunnen lezen, schrijven en rekenen. Samen met het Noorderpoort starten de eerste activiteiten na de zomervakantie. Wethouder Dineke van der Berg van de gemeente Winschoten zegt over dit initiatief: âMensen geven niet graag toe dat ze niet goed kunnen lezen en schrijven. Daarom hoop ik dat ze nu toch over die hoge drempel heen durven stappenâ. Collega Klaas van Leeuwen, wethouder Scheemda, onderschrijft dit belang: âIk vind het positief dat we als gemeenten zelf inzetten op het verbeteren van de laaggeletterdheid en de regie hierover hebben. Dat geeft kansen op resultaatâ.

Â

Diverse activiteiten:

Het Noorderpoort start verschillende acties om laaggeletterdheid meer onder de aandacht te brengen en om ervoor te zorgen dat mensen zich ook daadwerkelijk aanmelden voor een cursus. Zo worden scholen benaderd om in vergaderingen en bijeenkomsten te vertellen over laaggeletterdheid. Docenten van basisscholen worden geschoold in het voeren van gesprekken met ouders. In nieuwsbrieven van basisscholen wordt regelmatig over laaggeletterdheid geschreven. Verder worden ambassadeurs ingezet die presentaties en workshops geven op scholen gericht op volwassenen / ouders. Tot slot wordt de doelgroep specifiek benaderd bij o.a. wijkcentra, welzijnsinstellingen, supermarkten en winkelcentra.

Â

Lage drempel: cursus op locatie

In samenwerking met het Noorderpoort willen beide gemeenten de drempel om de doelgroep naar school te krijgen en cursussen te laten volgen zo laag mogelijk maken. Besloten is daarom om de cursussen op locatie aan te bieden. In de regio blijkt dat het aantal aanmeldingen hierdoor stijgt. De cursus is op maat en sluit aan bij het niveau van de deelnemer.

Â

Aanleiding rijkssubsidie:

Vorig jaar hebben alle gemeenten van het rijk budget ontvangen voor het inzetten van activiteiten voor de doelgroep minima, de zogenaamde âAboutalebgeldenâ. Scheemda en Winschoten besteden dit budget aan verschillende projecten waaronder de acties om de laaggeletterdheid te bestrijden. Andere doelen zijn een pc-project voor minima en activiteiten op het gebied van sport en cultuur.