Gemeente Sneek


vergaderseizoen af met `raad in de tuin'

Sneek sluit vergaderseizoen af met `Raad in de Tuin'

Henk Doevendans discussieert met het pibliek over de cultuur in Sneek De gemeenteraad van Sneek sloot dinsdagavond het vergaderseizoen 2008-2009 af met een bijzondere Raad in de Tuin. Dit keer vond de laatste raadsvergadering niet plaats in een tent in de binnentuin van het stadhuis. Er werd eerst nog gewoon vergaderd op het vertrouwde pluche in de raadszaal.

Daarna verplaatste het vergadercircus zich naar de tuin, alwaar onder het genoot van hapje en een drankje uitgebreid over de ambitieuze culturele plannen van Sneek gediscussieerd kon worden. In twee discussietenten werd onder leiding van Arthur Oostvogel (directeur van De Harmonie in Leeuwarden en de bekende Sneker mediaman Henk Doevendans aan de hand van pittige stellingen stevig van gedachte gewisseld over de positie van Sneek als cultuurstad.

Zowel raadsleden als andere belangstellenden namen aan de discussies deel. Het ging over stellingen als `Sneek met haar mooie historische binnenstad is meer gebaat bij hoogwaardig cultuurtoerisme dan bij het massatoerisme zoals dat van de Sneekweek dat meer oog heeft voor bier en vertier dan voor de schoonheid van de stad' en `Gemeenten in de regio die dadelijk fuseren met Sneek moeten hun investeringen in het cultuurbeleid op gelijk niveau brengen met dat van Sneek.

Het leidde in beide tenten tot prikkelende dialogen, maar uiteindelijk bleken de Snekers toch heel genuanceerde denkers. Zo luidde de conclusie dat de Sneekweek uiteindelijk maar een week duurt en er in die andere 51 weken per jaar voldoende ruimte, tijd en mogelijkheden zijn voor allerlei ander vormen van cultuur die weer een heel ander publiek trekken.

De stelling over de fuserende gemeenten werd direct al als te arrogant bestempeld, want het gaat niet om vier gemeenten die met Sneek fuseren, maar om vijf gemeenten die samen opgaan in een nieuw geheel. Bovendien zal ieder gebied zijn eigen culturele gezicht met alle daarbij behorende evenementen houden en daar zal naar ratio in geïnvesteerd moeten worden. Kleine gemeenten hoeven dus nu niet ineens evenveel in cultuur te investeren als het grotere Sneek, zo luidde de conclusie.

Tussen de discussies door werd er een fraaie staalkaart getoond aan wat Sneek op cultureel gebied al in huis heeft. Zo verzorgde de dansers van het Centrum van de Kunsten een spetterend op treden, musiceerden leerlingen van het Bogerman College dat het lieve lust was en verbaasde de jonge Sneker bassist Jan Ruerd Oosterhaven de aanwezigen met de verrassende klanken die hij uit zijn zelfgemaakte basgitaren plukte.

Foto Simon Bleeker