NVvP onderschrijft belang meer samenhang in schizofreniezorg

02/07/2009 13:08

Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP)

Reactie beroepsvereniging psychiaters op uitkomsten IGZ-onderzoek Schizofrenie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) presenteerde onlangs de uitkomsten van een toezichtonderzoek naar de zorg voor schizofreniepatiënten met een verslavingsprobleem, uitgevoerd onder 33 GGZ-instellingen. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) onderschrijft het belang van de belangrijkste conclusie uit het rapport, namelijk dat meer samenhang in zorg nodig is. De vereniging voelt zich door de aanbevelingen die de IGZ in de rapportage verder doet gesterkt in het uitgezette beleidstraject dat zij uitvoert in samenwerking met andere partijen in de GGZ. Echter om de gesignaleerde knelpunten in zorg aan te pakken zijn volgens de NVvP meer financiële middelen nodig.

De IGZ concludeert in haar rapport dat de voorwaarden voor verantwoorde zorg voor patiënten met schizofrenie in de meeste GGZ-instellingen voldoende georganiseerd zijn. Op het gebied van een effectief drugspreventiebeleid en een hulpaanbod dat de aanpak van drugsproblematiek integreert, is volgens de IGZ echter nog veel te winnen. Andere belangrijke conclusies zijn dat van systematische en patiëntgerichte zorg niet altijd sprake is, dat de betrokkenheid van de familie bij de behandeling te wensen over laat en dat er onvoldoende systematische taxatie van het suïciderisico plaatsvindt.

Over het algemeen voelt de NVvP zich gezien de uitkomsten van het onderzoek gesterkt in het door de gezamenlijke GGZ-partijen uitgezette beleidstraject op dit gebied. Zowel de update van de multidisciplinaire richtlijn 'schizofrenie', de ontwikkeling van de nieuwe richtlijn 'behandeling en begeleiding van patiënten met suïcidaal gedrag', als de ontwikkeling van het project Resultaat Scoren van GGZ Nederland, laten zien dat GGZ-professionals en GGZ-instellingen zich sterk maken voor een goed beleid voor schizofrenie en verslavingzorg.

De NVvP wil benadrukken dat de door de IGZ voorgestelde kwaliteitsverbeteringen in de zorg voor deze patiënten wel forse investeringen zullen vergen. Het huidige economische klimaat voorspelt echter weinig goede ontwikkelingen. Daarnaast benadrukt de NVvP dat dergelijke kwaliteitsverbetering voor de patiënt en zijn familie niet enkel op papier moet zijn, maar met name ook door menskracht in te zetten die patiënt en familie meer tijd voor begeleiding geeft.

De NVvP stuurde gisteren een brief met een uitgebreide reactie op het rapport naar de Inspectie.