Openbaar Ministerie


* >Medewerkster en ...

Medewerkster en oud-medewerker AIVD langer vast voor lekken staatsgeheime informatie

2 juli 2009 - Arrondissementsparket Den Haag

De medewerkster en oud-medewerker van de AIVD die verdacht worden van het openbaar maken van staatsgeheime informatie blijven langer vastzitten. De raadkamer van de rechtbank besloot vandaag hen nog 30 dagen gevangen te houden.

De 39-jarige vrouw en 48-jarige man zijn op 18 juni aangehouden door de Rijksrecherche. Politie en OM verdenken de beide verdachten ervan dat zij de afgelopen maanden tot twee keer toe staatsgeheime informatie hebben gelekt naar een journaliste van de Telegraaf. Op 18 juni zijn diverse huiszoekingen gedaan bij de medewerker, oud-medewerker en bij de journaliste van de Telegraaf. Hierbij zijn vermoedelijk staatsgeheime stukken aangetroffen.

De doorzoeking bij de journaliste is gedaan omdat er sterke aanwijzingen waren dat zij de beschikking had over staatsgeheime stukken en informatie. Voorafgaand aan de doorzoeking is zij gevraagd de staatsgeheime stukken en informatie zelf te overhandigen aan de rechter-commisaris. Toen zij dit weigerde heeft het OM, onder leiding van de rechter-commissaris, diverse stukken in beslag genomen.

Alle bij de journaliste in beslag genomen stukken zijn door de rechter-commissaris opgeslagen in een kluis. De rechter kan nu, op verzoek van de journalist, bepalen of de stukken die de journaliste in haar bezit had, terecht in beslag zijn genomen door het OM en of ze gebruikt mogen worden in het onderzoek.

De aangehouden verdachten zitten nog in beperkingen.