Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Tropisch met sterke zonkracht
2 juli 2009 - Donderdag en vrijdag zijn lokaal de eerste tropische dagen (30,0 graden of meer) van het jaar. Opmerkelijk is de hoge zonkracht van 7 tot 8, waarden die in ons land niet vaak worden bereikt.
Zonkrachtwaarden groter dan 7 in De Bilt in de afgelopen vijf jaar (Bron: KNMI)

Sterke zonkracht
De sterkte van de zonkracht, een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV), hangt vooral samen met de stand van de zon: hoe hoger de zon aan de hemel, hoe sterker de zonkracht. De geringe dagelijkse variaties zijn te wijten aan kleine variaties in de dikte van de ozonlaag, die het UV uitfiltert.

Zonkracht 7 of meer komt in ons land regelmatig voor. In 2006 werd die zonkracht in De Bilt op 21 dagen gemeten. In de afgelopen acht jaar is twee keer een zonkracht 8 gemeten, waarden die de modelberekeningen voor de komende dagen voorspellen. In het zuiden van Europa, waar de zon nog hoger aan de hemel staat, worden zonkrachtwaarden gemeten van 9 of meer.

Zonkrachtverwachtingen en uitleg
De site van het KNMI biedt toegang tot actuele verwachtingen van de zonkracht specifiek voor De Bilt en voor de hele wereld (Zie Verder lezen- actuele zonkrachtverwachting in Nederland en Externe links
-actuele zonkrachtverwachting voor de hele wereld).

Meer over de zonkracht onder Verder lezen- de zonkrachtverwachting van het KNMI en in de rubriek Nader Verklaard. Tips voor verstandig zonnen vindt u op de site van KWF/Kankerbestrijding onder Externe links.

Zomerse week
De afgelopen dagen is op verschillende plaatsen 28 à 29 graden gemeten. Donderdag en vrijdag kan het nog iets warmer worden. Zomerse temperaturen tussen 25 en 30 graden zijn vrij normaal in deze tijd van het jaar. Juni telt gewoonlijk 4 zomerse dagen, juli 7. Ook tropische warmte is niet uitzonderlijk. Het grootste deel van ons land telt tegenwoordig 2 tot 5 tropische dagen (30,0 graden of warmer) per jaar, het oosten van Limburg 6.

Hittewaarschuwingen
In grote delen van Europa is het zeer warm en zijn waarschuwingen van kracht voor extreme hitte.

De website www.meteoalarm.eu, een samenwerkingsverband van de Europese weerdiensten, biedt waarschuwingen voor onweer en hittebelasting in Europa.

---

Eerste uitgave: 24-06-09