Kinderen in conflictgebied Sri Lanka krijgen hulp SOS-Kinderdorpen

02/07/2009 14:35

SOS-Kinderdorpen

Amsterdam, 2 juli 2009 - Hoewel de regering van Sri Lanka de overwinning op de Tamil rebellen heeft uitgeroepen en de burgeroorlog als voorbij heeft verklaard, wonen honderdduizenden mensen nog steeds in vluchtelingenkampen. Onder hen zijn vele kinderen zonder ouders, benadrukt SOS-Kinderdorpen. De internationale kinderhulporganisatie heeft de afgelopen weken als eerste NGO een vluchtelingenkamp bezocht om hulp te verlenen.

Medewerkers van SOS-Kinderdorpen zijn afgereisd naar een vluchtelingenkamp in Chettikulam vlakbij Vavuniya, zo'n 70 km ten noorden van Anuradhapura, waar zo'n tachtigduizend mensen zijn aangewezen op tenten en barakken. Onder hen zijn vele honderden kinderen die één of beide ouders door de recente conflicten hebben verloren of van hen gescheiden zijn geraakt.

SOS-Kinderdorpen zorgt voor de kinderen in het vluchtelingenkamp en is begonnen met de bouwwerkzaamheden voor gedegen opvang. In eerste instantie voor circa 450 kinderen, maar in een tweede fase voor nog eens 450 andere kinderen. Het primaire doel is hen een veilige plek te bieden en directe noodhulp zoals onderdak, voeding, medische verzorging en psychosociale begeleiding. Tegelijkertijd wordt een zoekactie naar de vermiste ouders van de kinderen gestart zodat zij met elkaar kunnen worden herenigd. Als blijkt dat dit niet meer mogelijk is, dan wordt gekeken naar een duurzame oplossing voor de opvang van deze kinderen. Shubha Murthi van SOS-Kinderdorpen Azië: "Mocht het noodzakelijk blijken blijvende voorzieningen op te zetten, dan zijn wij in staat en bereid om de kinderen in deze regio die er helemaal alleen voor blijken te staan, permanente hulp te bieden." De lokale instantie voor interne vluchtelingen, is tevreden over de voortgang van het hulpprogramma. Streven is om de vluchtelingen minimaal een half jaar, maar indien nodig langer, te ondersteunen met bovengenoemde noodhulpvoorzieningen.

SOS-Kinderdorpen is sinds 1982 actief in Sri Lanka. Op dit moment zijn er vijf kinderdorpen en vele andere duurzame projecten op het gebied van onderwijs, sociale programma's en gezondheidszorg.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

http://www.soskinderdorpen.nl