Gemeente Abcoude


Informatie over de Nieuwe Influenza A (Mexicaanse Griep)

In de afgelopen maand is er in Nederland, waaronder in onze regio een aantal inwoners besmet geraakt met het nieuwe Influenza A H1N1 (Mexicaanse Griep). Voor de GGd van Midden Nederland is dit een reden om zich zorgen te maken, daarom heeft de GGD onder meer een website gemaakt waar informatie over de griep te vinden is. Via www.ggdmn.nl kunt u eenvoudig op deze website komen en zo zeker weten dat u altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen met de betrekking tot de griep. Via dit artikel wil ook gemeente Abcoude haar inwoners vast voorbereiden op de gevolgen van de griep.

Hoe herkent u Nieuwe Influenza A (H1N1)? De verschijnselen van Nieuwe Influenza A (H1N1) lijken op gewone griep (koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, moeheid en droge hoest). Na een besmetting kan het een tot zeven dagen duren totdat er griepverschijnselen optreden. Als u langer dan een week geleden contact hebt gehad met een grieppatiënt en u hebt geen klachten, dan bent u niet besmet.

Wat betekent dit voor scholen of kindercentra? Als kinderen bovenstaande klachten ontwikkelen, dan moeten zij thuis blijven en via telefonisch contact de huisarts raadplegen. Wanneer kinderen geen klachten hebben, dan kunnen de kinderen gewoon naar school of naar het kinderdagverblijf. Er is op dit moment nog geen overdracht op scholen en kindercentra in ons werkgebied vastgesteld.

Behandeling Griep is een ziekte waarvoor over het algemeen geen behandeling nodig is. Maar omdat we willen voorkomen dat deze nieuwe virusvariant veel meer mensen gaat infecteren, worden er virusremmers (Tamiflu) voorgeschreven aan patiënten die positief getest zijn op nieuwe influenza A.

Voorkomen Het griepvirus zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen wordt de virus verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt. Goede hygiënemaatregelen kan verspreiding en besmetting voorkomen. Zoals:

Houd uw hand of een zakdoek voor uw mond als u hoest of niest. Gebruik bij voorkeur een papieren zakdoek of tissue en gooi deze na gebruik weg. Was vaak uw handen, óók na hoesten, niezen of snuiten.

Meer informatie Kijk voor meer informatie, folders en veel gestelde vragenlijst op www.rivm.nl en www.postbus51.nl. Op de GGD site vindt u informatie over de lokale ontwikkelingen en maatregelen van de Nieuwe Influenza A www.ggdmn.nl. Voor algemene vragen kunt u bellen naar het publieksinformatienummer van Postbus 51: 0800-8051 (werkdagen 8.00 - 20.00 uur) of naar de GGD Midden-Nederland 030 6086086 (werkdagen 8.30 17.00 uur).
---

2 juli 2009

grieppandemie