Gemeente Capelle a/d IJssel

Eerdmans pleit in brandbrief voor aanpak graffiti in metro

Wethouder Joost Eerdmans van Capelle aan den IJssel wil dat de RET meer actie onderneemt om overlast en graffiti in de metro en op stations tegen te gaan. Zo wil hij onder meer dat de RET undercover toezicht houdt op bovengrondse metrostations om de pakkans van graffitiplegers te vergroten. Dat blijkt uit een brandbrief die Eerdmans mede namens collega-wethouders Christel Mourik (Spijkenisse) en Yorick Haan (Schiedam) vandaag stuurde aan Hans Vervat, portefeuillehouder Verkeer en Vervoer van de Stadsregio Rotterdam.

De wethouder Eerdmans is ervan overtuigd dat graffiti en rotzooi de sociale onveiligheid ernstig vergroot: "Intimidaties, vernielingen, open trappen van poortjes, roken op de perrons en in de metro. Het gebeurt allemaal iedere dag voor mijn ogen. Toezicht door de ruim tweehonderd RET opsporingsambtenaren vindt nauwelijks plaats." Naast undercover toezicht wil de Capelse wethouder van Verkeer en Vervoer justitiële partners aansporen tot het maken van stevigere afspraken over het verhogen van de pakkans en de strafeisen voor graffitiplegers. Verder wil hij dat het speciale meldnummer 738 voor meldingen van overlast en graffiti snel door de RET in gebruik genomen wordt.

Aanleiding voor de brandbrief is de groeiende overlast en toename van graffiti in metrorijtuigen. "Het comfort dat de dagelijkse metroreiziger zou moeten genieten, wordt vrijwel geheel teniet gedaan door de enorme structurele aanwezigheid van de graffiti in oude rijtuigen en op perrons", aldus Eerdmans.

Noot voor de redactie,

Gemeente Capelle a/d IJssel