VU medisch centrum

Dokters spreken met schrijfster over anorexia

2 juli 2009

Foto: Mark van den Brink
Onder de titel Twintig dokters en een
schrijver organiseert de afdeling metamedica vier keer per jaar een bijeenkomst waarbij artsen en andere zorgverleners in gesprek gaan met een auteur. Centraal staat een boek van die auteur met een medisch thema, de discussie heeft als doel om te reflecteren op het eigen handelen. Op 22 juni was de Belgische schrijfster Kristien Hemmerechts in VUmc om met de aanwezigen te spreken over haar boek Ann. Ann is een chronische anorexia patiënte die een eind aan haar leven wil maken. Zij vraagt Hemmerechts haar levensverhaal op te schrijven als erkenning voor de incest die haar anorexia heeft veroorzaakt.

De discussie was levendig en prikkelend. Hemmerechts vertelde gepassioneerd over haar 'moeder Theresa' aard die haar vaak doet besluiten om 'zieke vogeltjes die op haar pad komen te helpen'. Hematoloog Sonja Zweegman, bracht de vergelijking tussen een chronische psychiatrische aandoening en niet voor therapie gevoelige kwaadaardige aandoeningen in, en de verschillen tussen het accepteren hiervan. Hansje Heller, psychiater, bestreed de algemene opmerkingen over psychiaters, wat tot een spannend woordenspel leidde. Heller en Zweegman zijn enthousiast over de bijeenkomsten. Zweegman: "Op het raakvlak van geneeskunde en literatuur zijn zowel spanningen als overeenkomsten.

Het is een buitenkans om daarover met de schrijver te kunnen discussiëren." Twintig dokters en een schrijver krijgt op 22 oktober een vervolg. Dan komt Samuel Shem naar aanleiding van zijn bestseller The House of God. In december staat Bert Keizer op het programma. Hij schreef een boek over de afdeling neurochirurgie van VUmc. Geïnteresseerd? Aanmelden kan via e.krab@vumc.nl .

Edith Krab
bron: Tracer