Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Station Westervoort een stap dichterbij

Gemeente Westervoort, Stadsregio Arnhem Nijmegen en ProRail werken samen aan de ontwikkeling van een station in Westervoort. Het treinstation zal een enorme impuls geven aan de bereikbaarheid van Westervoort. Een schetsontwerp voor het station is inmiddels klaar. De ambitie is om nog voor het einde van dit jaar een voorlopig ontwerp te presenteren voor het station en de stationsomgeving.

De afgelopen maanden hebben de partijen in samenwerking diverse schetsontwerpen voor het nieuwe station uitgewerkt. Uiteindelijk is voor een variant gekozen die het beste aansluit bij het Centrumplan van de gemeente Westervoort.

In dit ontwerp is aan de noordzijde van het station plaats voor 150 fietsen en aan de zuidzijde voor 300 fietsen. Voor het station komt een plein te liggen. Aan het plein komen ook haltes voor bussen en taxi's. Er worden ruim 100 autoparkeerplaatsen bij het station gerealiseerd, verdeeld over de noord- en zuidkant. De beide zijden van het station worden verbonden via een tunnel zodat de bereikbaarheid optimaal is.

ProRail gaat de gekozen variant uitwerken tot een voorlopig ontwerp. Daarin worden twee tunnels onderzocht: een alleen voor voetgangers en een voor voetgangers en fietsers. Tegelijkertijd laat de gemeente Westervoort een plan ontwikkelen voor de stationsomgeving. De plannen worden afgestemd met de lokale klankbordgroep.

Naar verwachting is het ontwerp eind 2009 klaar. Dan nemen de Stadsregioraad en de gemeenteraad van Westervoort een besluit. Daarna start de realisatiefase. Als alles volgens planning verloopt, is het station in december 2011 klaar. Het is wel een harde voorwaarde dat bij het centraal station in Arnhem dan een vierde perron gerealiseerd is.