Gemeente Loenen aan de Vecht


Vechtgemeenten onderzoeken twee varianten

Breukelen, Loenen en Maarssen zoeken zelf naar alternatieven voor Vecht en Venen

De drie gemeenten aan de Vecht, die door de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gevraagd zijn mee te werken aan het zoeken naar alternatieven voor een gemeente Vecht en Venen, hebben zelf het initiatief genomen om de mogelijkheden te onderzoeken van fusie, dan wel een structurele vorm van samenwerking. De gemeenteraden van Breukelen, Loenen en Maarssen hebben inmiddels, op voorstel van de colleges van burgemeester en wethouders van hun gemeente, besloten tot het houden van zo'n onderzoek.

Bij de behandeling van het herindelingsvoorstel voor een nieuwe gemeente Vecht en Venen in de Tweede Kamer op 14 mei jl., bleek dat het draagvlak voor deze grote herindeling (samenvoegen van Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen en Loenen) gering was. De Tweede Kamer heeft daarom de staatssecretaris gevraagd om op korte termijn toch nog een aantal alternatieven te onderzoeken. Daarbij wordt ook opnieuw Maarssen betrokken, dat in het voorstel voor een gemeente Vecht en Venen buiten beschouwing was gelaten.

Breukelen, Loenen en Maarssen, hebben samen besloten om zelf twee mogelijkheden nader te onderzoeken:

* een fusie van Loenen en Breukelen in combinatie met een niet-vrijblijvende samenwerking met Maarssen;
* een fusie van deze drie gemeenten aan de Vecht tot een gemeente van meer dan 60.000 inwoners.

De drie gemeentesecretarissen hebben opdracht gekregen een onderzoek te doen naar de voor- en nadelen, de consequenties en uitvoerbaarheid van beide mogelijkheden. De uitkomst van dit onderzoek zal na de zomer worden gepresenteerd aan de drie gemeenteraden. Het onderzoek van de staatssecretaris zal parallel hier aan verlopen. Overigens heeft zij tijdens een gesprek met de betrokken gemeenten instemmend gereageerd op het initiatief van de drie Vechtgemeenten. De staatssecretaris heeft de Kamer beloofd in oktober met een antwoord te komen. Beide onderzoeken zullen worden betrokken bij de standpuntbepaling van de respectieve gemeenteraden.