Gemeente Dinkelland


Van: Birgit Boode
Datum: 2 juli 2009
Betreft: Ontwikkeling Deurningerstraat 49 in Deurningen tot woonzorglocatie

Ontwikkeling Deurningerstraat 49 in Deurningen tot woonzorglocatie

Het college van B&W heeft in principe ingestemd de vestiging van een woonzorglocatie voor 24 wooneenheden op het perceel Deurningerstraat 49 in Deurningen. Tevens heeft het college in principe ingestemd met een nieuwe bouwkavel voor een woning in het kader van rood voor rood op de locatie aan de Borgdijk.

Toelichting
"Het college staat in principe positief tegenover de vestiging van de woonzorglocatie en de rood voor rood-locatie aan de Borgdijk. Wij vinden het een positieve ontwikkeling die past in ons buitengebied en binnen ons beleid. Wel vinden we het van belang dat er voldoende maatregelen worden getroffen om de eventuele overlast voor de omgeving te beperken en zodoende een goed leefklimaat voor de bewoners en de omgeving te garanderen. Dit kan door een goed landschapsplan voor de locatie te maken", aldus verantwoordelijk wethouder Jan ter Schegget.

Op het perceel Deurningerstraat 49 spelen diverse zaken. Zo speelt er de afbraak van een ligboxenstal (rood-voor-rood) en het geschikt maken van oude bebouwing voor de realisatie van de wooneenheden (regeling Vrijkomende Agrarische Bebouwing). Tevens gaat het ook om een nieuwe bouwkavel aan de Borgdijk, aan de achterzijde van de Deurningerstraat 49).

Twee instanties, Stichting Z.O.N. en de Eik, willen gebruik gaan maken van de wooneenheden. Het is de bedoeling om 8 jongeren te plaatsen van de Eik en 14 (jong)volwassenen van Stichting Z.O.N. Beide organisaties zijn een bestuurlijke samenwerking aangegaan op 1 januari 2007.

Stichting Z.O.N.
Stichting Z.O.N. richt zich op (jong) volwassenen en ontwikkelt woonvormen in combinatie met dagbesteding of arbeidstoeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking in combinatie met probleemgedrag (bijvoorbeeld autisme). De dagbesteding voor deze jongeren kunnen worden onderverdeeld in twee vormen:
- locatiegebonden werkzaamheden

- onderhoudswerkzaamheden in de directe omgeving

Het verblijf aan de Deurningerstraat is gericht op doorstroming naar regulier wonen en werken. Trainingen en beroeps-leertrajecten worden op de locatie zelf opgezet.

De Eik
De Eik is een orthopedagogisch behandelcentrum voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen. De meeste jongeren van De Eik volgen onderwijs. Er is aangegeven dat de jongeren bij voorkeur in Hengelo onderwijs zullen gaan volgen. De jongeren zullen zoveel mogelijk zelfstandig naar school gaan (bij voorkeur op de fiets). Als dit niet mogelijk is, wordt een beroep gedaan op het gemeentelijk schoolvervoer.

Informatieavond
Op woensdagavond 1 juli zijn de omwonenden bijgepraat over de plannen. "Deze avond verliep erg goed. De omwonenden waren positief over de plannen en waren bereid mee te denken over de uitvoering ervan. Het resultaat van de avond is zelfs dat we in september met de aanwonenden een bezoek gaan brengen aan een andere locatie van De Eik, om een woonzorglocatie zoals deze ook in Deurningen is gepland te bekijken, aldus Jan ter Schegget. "




Gemeente Dinkelland