Ministerie van Defensie

Periodiek overzicht Afghanistan

2 juli 2009, 16.00 uur

Voertuigen van Task Force Uruzgan verplaatsen zich. - Foto: ministerie van Defensie In de omgeving van Deh Rawod zijn op 27 juni 5 Nederlandse militairen lichtgewond geraakt toen hun Bushmaster op een geïmproviseerd explosief (IED) reed. De militairen zijn overgebracht naar het Role-2 hospitaal op Kamp Holland bij Tarin Kowt. Inmiddels staan zij niet meer onder medische behandeling.

Bij het terugverplaatsen naar Camp Hadrian werd de patrouille onder vuur genomen door opstandelingen. De eenheid heeft het vuur beantwoord. Enkele uren later reed de bergingspatrouille eveneens op een IED. Hierbij vielen geen slachtoffers maar raakte het voertuig wel beschadigd. Een dag eerder reed een voertuig van Task Force Uruzgan (TFU) ten noorden van Tarin Kowt op een IED zonder dat daarbij slachtoffers vielen.

Generaal McChrystal (r) en brigadegeneraal Middendorp en gouverneur Hamdam. - Foto: ministerie van Defensie

Bezoek ISAF-commandant De Amerikaanse generaal Stanley McChrystal, commandant van de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan, bracht op 25 juni zijn eerste bezoek aan de provincie Uruzgan. Hij werd hierbij vergezeld door de Nederlandse generaal-majoor Mart de Kruif. Tijdens een uitgebreide presentatie bracht Commandant TFU brigadegeneraal Tom Middendorp hem op de hoogte van de recente ontwikkelingen in de provincie.

De generaal had vervolgens een ontmoeting met de gouverneur van Uruzgan, Assadullah Hamdam, en de plaatsvervangend commandant van de 4th Brigade Afghan National Army, brigadegeneraal Noorullah. Het bezoek maakt deel uit van de zogenoemde luistertoer die de generaal maakt langs alle Task Forces van ISAF in Afghanistan. Bedoeling hiervan is om hem een zo breed mogelijk beeld te geven van de situatie ter plekke.

Opleidingscentrum Deh Rawod In Deh Rawod wordt hard gewerkt aan het voltooien van een opleidingscentrum vlakbij Camp Hadrian. De waterput is geslagen en 2 van de 4 klaslokalen zijn inmiddels gereed. In het centrum worden cursussen gegeven op het gebied van landbouw, veeteelt en huisnijverheid voor vrouwen. In Deh Rawod is ook het elektriciteitsnetwerk klaar. Alle gebouwen in de `District Street' hebben nu stroom. Een militair op de uitkijk tijdens een patrouille door Uruzgan. - Foto: ministerie van Defensie

Vuurcontacten * Een eenheid van de TFU bracht vuur uit op enkele vijandelijke waarnemers ten noorden van Deh Rawod. Daarbij zijn waarschijnlijk enkele opstandelingen omgekomen. * Ter ondersteuning van het Afghaanse leger is de pantserhouwitzer ingezet, eveneens ten noorden van Deh Rawod. * Op verschillende plaatsen in Uruzgan spoorden ISAF-eenheden en Afghaanse veiligheidstroepen IED´s op. Deze werden door personeel van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) onschadelijk gemaakt. * TFU-eenheden vonden 2 wapenopslagplaatsen ten noorden van Tarin Kowt. De wapens werden in beslag genomen. * Patrouilles van de TFU losten enkele keren een waarschuwingsschot nadat bestuurders van een voertuig stopsignalen negeerden. * F-16´s van de Nederlandse Air Task Force gaven enkele malen ondersteuning aan ISAF-grondtroepen in Afghanistan. Daarbij zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen onder vijandelijke troepen.