Openbaar Ministerie


* >Belastingfraudezaak tuinders bij de rechtbank Den Haag

Belastingfraudezaak tuinders bij de rechtbank Den Haag

2 juli 2009 - Functioneel Parket

De rechtbank Den Haag behandelt van 6 tot en met 10 juli de strafzaak tegen zes personen die verdacht worden van witwassen, belastingfraude, valsheid in geschrift en deelname aan een criminele organisatie.

Onder leiding van het Functioneel Parket heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst Economische Controledienst (FIOD-ECD) een strafrechtelijk onderzoek verricht naar een omvangrijke fraude, waarbij een groot aantal tuinders (met name uit het Westland) waren betrokken.

De verdenking is dat de zes verdachten de tuinders behulpzaam zijn geweest bij de `zwarte' verkoop van een deel van hun producten. De leveringen werden aan de tuinders contant betaald en vervolgens door toedoen van de verdachten met valse facturen afgedekt. Er is hierbij vermoedelijk een geldstroom van ruim EUR77 miljoen euro aan het zicht van de fiscus onttrokken. Het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) heeft tegen de zes verdachten een ontnemingstraject in gang gezet ter ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel, dat geschat wordt op EUR9,5 miljoen.

Alle verdachten zijn aangehouden geweest, maar thans weer op vrije voeten. In 2007 en 2008 hebben eerdere zittingen plaatsgevonden.

Planning
6 juli verhoren
7 juli ochtend verhoren, middag requisitoir
8 juli pleidooien
9 juli ochtend pleidooi, vanaf 11.00 uur repliek en dupliek 10 juli beschikbaar voor eventuele uitloop