Gemeente Valkenswaard

gebruikt vet naar biodiesel

Vet GOED - van gebruikt vet naar biodiesel

Voor wie gebruikt frituurvet of olie weggooit of wegspoelt door het toilet, bieden de kringloopwinkels van Het GOED een goed alternatief. Vetsmelterij Benelux Vet BV produceert biodiesel van gebruikte frituurolie en -vet. Het GOED is een samenwerking gestart met dit bedrijf en fungeert als inzamelpunt.

Inleveren
Bewust bezig zijn met het klimaat is niet ingewikkeld. Overbodige spullen kunnen naar de kringloopwinkel, maar ook gebruikt frituurolie en -vet zijn ook zeer geschikt voor hergebruik. Veel mensen gooien gebruikt vet weg of spoelen het door het toilet. Kringloopwinkel Het GOED kijkt voortdurend naar nieuwe mogelijkheden voor hergebruik en is daarom recent een samenwerking gestart met Benelux Vet BV. Dit bedrijf produceert van deze gebruikte frituurolie en -vet biodiesel. Het GOED fungeert als inzamelpunt voor de gebruikt olie en vet. Vet inbrengen kan, net als andere herbruikbare spullen ,tijdens de openingstijden van de winkels.

Biodiesel
Van de oliën en vetten die aangeleverd worden bij Vetsmelterij Benelux Vet BV wordt een deel verwerkt tot biobrandstoffen. Biobrandstoffen hebben als grote voordelen boven minerale brandstoffen dat ze veel minder CO2-uitstoot opleveren (bekend van het broeikaseffect) en geen vervuiling veroorzaken (door fijnstof uit de uitlaat). Een ander deel van de oliën en vetten is na zeer grondige bewerking geschikt voor industriële verwerking. Het vindt zijn weg dan als grondstof voor bijvoorbeeld zeep of lippenstift. Benelux Vet brengt geen consumptievetten terug in de voedselketen, zoals via diervoeder.

Adresgegevens
Het GOED is een landelijke kringlooporganisatie waarbij achttien kringloopbedrijven zijn aangesloten. Het GOED zet zich samen met gemeenten en partners in voor werkgelegenheid en meer hergebruik van goederen. Het GOED in Valkenswaard is gevestigd aan de Van Linschotenstraat 22. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Telefonisch bereikbaar op 040-2010750.