Partij voor de Vrijheid (PVV)

Spoeddebat Iran - Inbreng
donderdag 02 juli 2009
Hieronder de inbreng van Raymond de Roon tijdens het, door hem aangevraagde, spoeddebat over de situatie in Iran d.d. 2 juli 2009.

Voorzitter,

Terwijl Allah's knokploegen in Iran steeds effectiever afrekenen met naar vrijheid en democratie dorstende mensen, maakt de EU zich alleen nog druk over de gearresteerde medewerkers van de Britse ambassade in Teheran.

De Raad van Hoeders kwam tot de totaal niet verrassende conclusie dat er geen sprake was van verkiezingsfraude en dat het zelfs de schoonste Iraanse verkiezingen ooit waren. Zo gaat dat in een islamitische sharia-dictatuur.

Voorzitter. Tot meer dan het eten van souvlaki en het afleggen van een krachteloze verbale veroordeling van de onderdrukking en het geweld in Iran, waren de Europese ministers van Buitenlandse Zaken op Korfoe niet in staat. De mensen in Iran hebben daar natuurlijk helemaal niets aan.

En premier Balkenende zei vrijdag na de ministerraad dat Iran op een "fout spoor" zit.

Waarmee hij waarschijnlijk het understatement van het jaar gescoord heeft.

In Iran zelf gaan de onderdrukkers intussen heel wat effectiever te werk:

De beul van Teheran, voormalig leider van executiepeletons, (Ahmadinejad) lijnt een speciaal tribunaal op om vrijheidslievende Iraniërs een genadeloze les te leren. De gevreesde procureur-generaal Mortazavi, bijnaam "de slager van de pers", bereidt de aan te brengen zaken voor.De uitkomst lijkt bij voorbaat al vast te staan: vooraanstaande islamitische leiders hebben al geëist dat er doodstraffen worden opgelegd. In Mashdad zijn inmiddels 6 Moussavi-aanhangers opgeknoopt.

Maar het blijft niet bij binnenlandse maatregelen: Iran zet ook de Europese landen onder druk.

Chef-staf generaal Firouzabadi, een trouwe en nauwe bondgenoot van Khamenei, heeft gisteren de EU bedreigd: Europa is niet langer geschikt om mee te praten over nucleaire aangelegenheden en hij eiste verontschuldigingen van de EU.
Nu verwacht ik niet dat die besprekingen tot iets zinvols zullen leiden, want Iran trekt al geruime tijd een lange neus tegen het westen, ook over de nucleaire dreiging die van het land uit gaat. Om Mitterand te parafraseren:

De raketten staan in het oosten, de pacifisten zitten in het westen.

De vraag is: gaat het Westen nu nog verder door het stof voor de islamitische eisen uit Teheran?

Het motto tot dusver luidt: "geen daden maar woorden".

Dat moet precies andersom.

De verdeeldheid binnen Iran is groter dan ooit. Daar moet op worden ingespeeld. Er moet druk worden uitgeoefend, nu. Mijn fractie stelt het volgende voor*:


1. Boycot de Iraanse olie- en gasindustrie;


2. bevries Iraanse tegoeden;


3. stel een inreisverbod in voor Iraanse overheidsfunctionarissen;


4. stel een wapen- en handelsembargo in**; en


5. roep de Nederlandse ambassadeur terug uit Teheran.

`Geen daden, maar woorden', moet worden `geen woorden, maar daden'. Het is de hoogste tijd.

Dank u wel.