NEN


ISO start nieuwe normcommissie management voedselveiligheid

donderdag 2 juli 2009, 12:48

Medio juni heeft ISO groen licht gegeven voor de oprichting van een nieuwe technische commissie die normen gaat ontwikkelen en beheren omtrent het management van voedselveiligheid. De commissie beheert ISO 22000 en aanverwante normen. De eerste bijeenkomst is op 17 en 18 september 2009 in Denemarken. Met deze nieuwe commissie krijgt normalisatie van voedselveiligheid bij ISO een stevigere basis. Nu de retail onlangs het certificatieschema op basis van ISO 22000 heeft geaccepteerd, lijkt dit een goede ontwikkeling.

Tot op heden werden de voedselveiligheidsnormen van ISO, waaronder ISO 22000 (voedselveiligheidsmanagement), ISO/TS 22003 (auditing en certificatie) en ISO 22005 (traceerbaarheid), opgesteld in losse werkgroepen. De onderlinge samenhang was hierdoor niet altijd optimaal gewaarborgd. De nieuwe (sub)commissie ISO/TC 34/SC 17 Food safety management systems gaat al deze normen beheren, wat ten goede komt aan de onderlinge afstemming.

Agenda eerste bijeenkomst
Tijdens de eerste bijeenkomst van de nieuwe commissie in september wordt beslist of ISO 22000 aangepast moet worden. De norm is inmiddels drie jaar geleden gepubliceerd en nu is aan de leden gevraagd of de norm nog actueel is. Daarnaast staat BS/PAS 220 (pre-requisites programmes) op de agenda. PAS 220 is onderdeel van het ISO 22000-certificatieschema en een uitgave van het Britse normalisatie-instituut. Bekeken wordt of het tot een ISO-publicatie kan worden omgewerkt.

Een ander opmerkelijk agendapunt is de behoefte aan het opstellen van andere sectorspecifieke programma's met basisvoorwaarden in aanvulling op ISO 22000, naast PAS 220. Laatstgenoemde is specifiek voor en door voedselproducenten opgesteld. Voorbeelden van deze basisvoorwaarden zijn een voorziening voor het wassen van handen of een vloer die van goed reinigbaar materiaal is gemaakt. Dit agendapunt is voor Nederland dé gelegenheid om haar belangstelling voor het ontwikkelen van een sectorspecifieke aanvulling op ISO 22000 (bijvoorbeeld diervoerdersector, primaire productie, verpakking, etc.) uit te spreken. Andere landen zullen dit ook doen.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: NEN-Landbouw en levensmiddelen, telefoon (015) 2 690 366 of via e-mail: marcel.devreeze@nen.nl.