Openbaar Ministerie


* >OM: wurgen indringer niet bestraffen

OM: wurgen indringer niet bestraffen

2 juli 2009 - Arrondissementsparket Alkmaar

Het Openbaar Ministerie (OM) Alkmaar heeft de rechtbank donderdag gevraagd om een man die in Enkhuizen een indringer heeft gewurgd niet te straffen. Het OM heeft ontslag van alle rechtsvervolging gevraagd omdat volgens de officier van justitie sprake was van noodweer.

Op 29 februari 2008 belde een man aan bij het huis van de 43-jarige verdachte. Die deed open, waarop de voor hem onbekende man zijn huis binnendrong. Het is niet duidelijk wat daarvoor de aanleiding was. Waarschijnlijk was de 32-jarige Poolse indringer verward.

Om de indringer uit zijn woning te krijgen heeft de bewoner hem naar eigen zeggen bij zijn arm gepakt, waarop de bewoner diverse klappen zou hebben gekregen. Er ontstond een worsteling waarbij de twee op de grond belandden. De bewoner lag achter de indringer en hij had zijn arm om diens keel om te voorkomen dat hij weer werd geslagen. Tenslotte wist hij op de Pool te gaan zitten en hield zijn hand op zijn hals. Vervolgens belde hij de politie.

Vastgesteld is dat de indringer door verwurging om het leven is gekomen. Er was volgens de officier van justitie sprake van noodweer. Daarom heeft hij donderdag voor de rechtbank geen straf geëist, maar ontslag van rechtsvervolging. Dat is iets anders dan vrijspraak. Bij ontslag van rechtsvervolging kan wel bewezen worden dat de verdachte het feit heeft begaan, maar wordt hij niet bestraft (in dit geval omdat sprake was van noodweer). Bij vrijspraak kan überhaupt niet bewezen worden dat het feit is gepleegd.

Omdat het hier om een buitengewoon ernstig feit gaat heeft het OM de zaak niet zelf willen seponeren maar heeft het besloten om de rechtbank zich een oordeel te laten vormen over de afdoening van deze zaak.

De rechtbank doet op 16 juli uitspraak.