Leefbaar Rotterdam


donderdag, juli 02, 2009

Aboutaleb hypocriet over werkbezoek Marokko

Er is een hoop verwarring ontstaan over het werkbezoek van burgemeester Aboutaleb naar Marokko. Leefbaar raadslid Marco Pastors heeft eergisteren schriftelijke vragen gesteld over het werkbezoek van burgemeester Aboutaleb aan Marokko. Eerder werd al bekend dat de burgemeester hierdoor niet aanwezig was bij de Rotterdamse veteranendag.

Verhagen woedend
Nu blijkt ook minister Verhagen van Buitenlandse Zaken woedend te zijn over het werkbezoek. Burgemeester Aboutaleb liet namelijk eerder weten dat hij op verzoek van de raad tijdens zijn werkbezoek met de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft gesproken over onder andere dubbele nationaliteiten en de lijsten met toegestane namen van de Marokkaanse overheid. Verhagen vindt het buitengewoon ongepast en onverstandig, en vindt het niet de verantwoordelijkheid van een burgemeester, maar van het kabinet.

Beleefdheidsbezoek?
Vervolgens stelde Aboutaleb zijn verhaal bij en zei dat het slechts om een beleefdheidsbezoek ging en niet om een officieel bezoek. Hij zou in de gesprekken met de Marokkaanse minister alleen maar verwezen hebben naar de gesprekken die onze minister van Justitie eerder heeft gehad met Marokko en hij gaf aan tevreden te zijn met de inhoud en uitkomst van die gesprekken.

Onduidelijk
Het blijft voorlopig onduidelijk wat het doel was van het werkbezoek. De gemeenteraad was er van te voren niet over ingelicht, laat staan dat de burgemeester op verzoek van de raad het werkbezoek afgelegd heeft. Met deze laatste opmerking lijkt het erop dat de burgemeester zich wil verschuilen achter de raad. Maar nu blijkt dat hij slechts verwezen heeft naar de gesprekken tussen Marokko en onze minister van Justitie, gaat die vlieger niet meer op. Het is overigens niet de eerste keer dat de burgemeester zich hypocriet verschuilt achter anderen: toen de pers de burgemeester eerder dit jaar citeerde toen hij op een school zei dat scholing belangrijker was dan veiligheid, beweerde hij achteraf dat de pers het verkeerd had opgeschreven. Op de envelop die Marco Pastors hem bij zijn installatie overhandigde om zijn paspoort mee op te sturen, was zijn reactie: Wat moet ik nog doen om geaccepteerd te worden? Nu zou hij namens de raad de dubbele nationaliteit hebben aangekaart in Marokko. De burgemeester lijkt alle kanten op te draaien.

Debat ingetrokken
De PvdA zette vandaag het werkbezoek op de agenda van de raad, om het op het laatste moment er weer af te halen. Volgens PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst was de reden hiervoor dat Leefbaar Rotterdam al uitgebreid schriftelijke vragen had gesteld over het onderwerp. Dit was echter al bekend bij de PvdA. Het lijkt erop dat de PvdA haar burgemeester wil beschermen door een openbaar debat te blokkeren.

Schriftelijke vragen
Pastors stelde eerder al dat het werkbezoek van de burgemeester een blunder was en stelde hier eergisteren schriftelijke vragen over aan het stadsbestuur. Volgens hem is onbegrijpelijk dat de burgemeester een reis naar Marokko belangrijker vindt dat de Rotterdamse Veteranendag. Hij wil van het stadsbestuur weten hoe er in de toekomst voor gezorgd kan worden dat de burgemeester niet weer onaangekondigd en zonder direct doel op kosten van de belastingbetaler naar Marokko gaat. Ook wil hij weten of Aboutaleb met Marokko heeft gepraat over dubbele paspoorten, namenlijsten, importbruiden, polygamie en spionage.

Zie ook:Schriftelijke vragen Marco Pastors over werkbezoek Aboutaleb naar Marokko