Vereniging Milieudefensie


Twentenaren zien weinig in luchthaven en industrie

Amsterdam, 2 juli 2009 - Twentse bestuurders kozen deze week voor een luchthaven en bedrijven op het terrein van de voormalige luchtmachtbasis in Twente. Een ruime meerderheid van de inwoners van Twente heeft echter weinig behoefte aan een luchthaven en nog minder aan een industriegebied, blijkt uit een enquête* van Milieudefensie onder bijna tienduizend mensen. De conclusie die Milieudefensie trekt uit de bijna tienduizend reacties, is dat er veel beter moet worden gekeken naar de mogelijkheden om het gebied anders dan als luchthaven in te richten. In opdracht van de gemeente Enschede en verkeersminister Camiel Eurlings is vooral gezocht naar manieren om een luchthaven rendabel te krijgen. Er is onvoldoende gekeken naar de mogelijkheden die een plan zonder vliegveld biedt. Het plan 'De Twentse basis', een landgoed voor zorg en recreatie, kreeg in de enquête veel meer steun dan een luchthaven.

Milieudefensie ziet niets in de plannen voor een nieuwe een luchthaven. Die zullen vooral leiden tot overlast in Twentse woon- en recreatiegebieden én tot een toename van het broeikaseffect, terwijl de uitstoot van broeikasgassen in ons land juist snel naar beneden moet. De werkgelegendheidscijfers waarmee de Twentse bestuurders schermen om de plannen voor de luchthaven te ondersteunen vindt Milieudefensie verraderlijk. Meta Meijer, woordvoerder Verkeer van Milieudefensie: "Ook zonder luchthaven voor vakantievluchten zal de Twentse economie zich natuurlijk blijven ontwikkelen. Dit soort cijfers zegt heel weinig over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in Twente in totaal."

Milieudefensie is er, net als veel luchtvaarteconomen, van overtuigd dat een luchthaven in Twente waarschijnlijk nooit rendabel zal worden. Meta Meijer: "Ook de bevolking denkt er blijkbaar zo over, want slechts 22 procent procent van de respondenten op onze enquête is voorstander van overheidssubsidie voor een luchthaven. De meeste mensen zien daar niets in. En terecht: die luchthaven wordt een bodemloze put waar op allerlei manieren miljoenen aan overheidsgeld in zal verdwijnen terwijl de Twentenaren er zelf nauwelijks profijt van zullen hebben."

Meer informatie: Resultaten enquête