Senternovem

18-06-2009 | REDD de regenwouden

Stoppen ontbossing topprioriteit voor Kopenhagen

In een open brief roept de Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen de Nederlandse Regering en de klimaatonderhandelaars op zich hard te maken voor concrete acties tegen ontbossing als prioriteit in de klimaatonderhandelingen. Dat is essentieel voor behoud van biodiversiteit. De Taskforce vraagt hiervoor te pleiten in alle komende klimaatonderhandelingen tot eind dit jaar. Dan moet in Kopenhagen een nieuw klimaatakkoord worden ondertekend.

De manier waarop betaald gaat worden voor het terugdringen van de ontbossing is in alle klimaatonderhandelingen een punt van felle discussie. Die discussie moet beslecht worden in het voordeel van een koppeling met de markt, vindt de Taskforce. Alleen dan lukt het om in korte tijd voldoende geld te mobiliseren om de ontbossing een halt toe te roepen.

Meer dan de helft van alle soorten op aarde komen voor in tropisch regenwoud en tropische bossen. Die voorzien bovendien in de directe levensbehoefte van anderhal miljard mensen. Ontbossing is behalve desastreus voor biodiversiteit ook debet aan 20% van de werelwijde CO2-uitstoot.

U kunt helpen. Steun de oproep.

Meer informatie

REDD de regenwouden - Stoppen ontbossing topprioriteit voor Kopenhagen

Downloads

Open brief
Persbericht Stoppenontbossing topprioriteit voor Kopenhagen [pdf, 42,37 Kb]