Gemeente Heerenveen


---


---

Uitkomst BIBOB-onderzoek leidt tot aanpassing werkwijze gemeente

In de maand mei heeft de gemeente het huidige BIBOB-beleid geëvalueerd, waarbij is gekeken of er ook op een andere manier getoetst kan worden. De uitkomsten van het onderzoek zorgen ervoor dat de gemeente anders gaat werken.

Wijzigingen
De gemeente blijft de wet Bibob inzetten, vanwege de preventieve werking die ervan uitgaat. Bij de nieuwe werkwijze wordt het bepalen van
risicovolle bedrijven een belangrijk onderdeel. Voorheen werden alle aanvragen met een zware toets beoordeeld, voortaan wordt eerst een lichtere toets ingezet. Mocht uit deze lichte toets blijken dat er aanvullende informatie nodig is, dan wordt een uitgebreidere Bibob-toets ingezet. Door deze nieuwe manier van werken kunnen vergunningen eerder worden afgegeven, aanvragers hoeven bij de lichte toets minder gegevens in te leveren en de preventieve werking van de toets blijft in stand.

Aanleiding voor evalueren
Zowel bij de afdeling Heerenveen van de Koninklijke Horeca Nederland als bij de gemeente werd geconstateerd dat de wet Bibob
- vanwege de preventieve functie - relevant is, maar dat in sommige gevallen de toetsing erg zwaar is; op dit moment wordt bijvoorbeeld een dorpshuis op een zelfde manier getoetst als een nieuwe horecazaak in het centrum. Door deze uitgebreide manier van toetsen, loopt het afgeven van vergunningen vaak vertraging op.

Wet Bibob
Bibob staat voor Wet bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (Bibob). Met behulp van deze wet hebben bestuursorganen een instrument om de integriteit van aanvragers van vergunningen, subsidies en aanbestedingen te toetsen. Met als doel dat deze aanvragen niet gebuikt worden voor criminele doeleinden. Heerenveen heeft in 2005 de wet Bibob ingevoerd.


---