KNHS


Oranje houdt zicht op zege in landenwedstrijd dressuur
1 juli 2009
Marlies van Baalen - O'Jay

AKEN (KNHS) - Het Oranje kwartet dat aantreedt in de landenwedstrijd dressuur - vandaag kwam 16 combinaties in de ring en morgen vanaf 14.00 uur nog eens 16 - heeft uitzicht behouden op een zege. Marlies van Baalen (Brakel) reed met BMC O'Jay DVB een zeer sterke, gedurfd gereden proef, waarin slechts één echt foutje werd gemaakt. Sander Marijnissen (Wijdewormer) reed met Moedwill een tegenvallende proef. "De vorm van Rotterdam was vandaag ver te zoeken", meldde Marijnissen, die na zijn rit balend door het uitgestrekte stallencomplex liep.

Het was warm in het dressuurstadion van de Aachener Soers en met slechts één rit die een waardering kreeg boven de 70% was er voor de dressuurliefhebbers niet heel veel te genieten. Die ene rit kwam op naam te staan van de Duitse Heike Kemmer met Bonaparte, maar ook zij wist niet op haar normale niveau te presteren. Drie juryleden, waaronder voorzitter Francis Verbeek, hadden haar op de eerste plaats en twee juryleden hadden haar de tweede plek toebedacht. Solos Carex met de Zweedse Tinne Vilhelmson staat nu tweede, terwijl de Deen Andreas Helgstrand met Tannehofs Carabas derde staat. Marlies van Baalen staat met BMC O'Jay DVB op de vierde plek en zij straalde na afloop van oor tot oor. "O'Jay heeft onwijs zijn best gedaan en wilde er steeds aan trekken. Ik ben heel blij met zijn inzet en er had nog iets meer voor mij in gezeten vanwege het feit dat we maar 13 changementen om de pas hebben gemaakt in plaats van de gevraagde vijftien. Dat heeft me minimaal een procent gekost", aldus Van Baalen. Toch was het niet dat foutje wat haar plaatsen kostte maar de waardering van het Franse jurylid Isabelle Judet. Zij had voor de voortreffelijke rit van Marlies een waardering over van 64.894% terwijl de juryleden Eric Lette en Katrina Wüst dezelfde rit waardeerden met 71.702% en 70.213%. Met beide laatste scores eindigde zij op de tweede plek, terwijl de Française Van Baalen de elfde plek had toebedeeld. Daardoor eindigde Marlies na de helft van de starters op de vierde plaats.
Sander Marijnissen, die dit jaar met Moedwill steeds nadrukkelijker aansluiting bij de Nederlandse dressuurtop begon te vinden, werd in Aken even met de rijlaarzen terug op aarde gezet. Stralend lachen kwam hij de ring binnen en met een gezicht als een oorwurm verliet hij de piste. Marijnissen vond zichzelf terug op de 9e plaats in de tussenstand. "Ik loop te balen. Eigenlijk had ik Moedwill voor de Nederlandse kampioenschappen rust willen geven, maar ben daar toch van start gegaan. Toen kwam de team plaats in Rotterdam en daarna mocht ineens naar Aken, en wie zegt daar nee tegen? Ik in ieder geval niet. Moedwi.l wilde er in de losrijring nog wel aan trekken, maar eigenlijk vanaf de eerste pas in de dressuurring was het over. Dat kwam vooral tot uiting in totaal mislukte piaffe reprises", aldus Marijnissen. Toch was het dezelfde Marijnissen die voor het enige dressuurmatige hoogtepunt van de dag zorgde. De uitgestrekte stap die Moedwill toonde was dermate indrukwekkend dat enkele juryleden hiervoor een negen gaven. Het waren de enige negens die op deze dressuur woensdag gegeven konden worden.

Op donderdag 2 juli gaat om 14.00 uur de tweede helft van de landenwedstrijd van start en hierin komen voor Nederland Anky van Grunsven (Erp) met IPS Salinero en Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met Exquis Nadine aan de start. Duitsland heeft met Ulla Salzgeber en Herzruf's Erbe en Matthias Alexander op Sterntaler Unicef ook nog twee sterke ijzers in het vuur.

Duitsland gaat aan de leiding in de landenwedstrijd met een score van 138.510% en Nederland staat tweede met een score van 134.128%, terwijl de Denen met 132.979% de derde plek in nemen. Van Grunsven en Minderhoud zullen gezamenlijk viereneenhalf procent moeten uitlopen om Duitsland te passeren.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chioaachen.de

Tussenstand Grand Prix na 1e dag:


1) Heike Kemmer (Dui) - Bonaparte - 70.723%
2) Tinne Velhelmson (Zwe) - Solos Cares - 69.957%
3) Andreas Helgstrand (Den) - Tannenhof's Carabas - 69.064%
4) Marlies van Baalen (Brakel) - BMC O'Jay DVB (Jazz x Formateur) - 68.426%
9) Sander Marijnissen (Wijdewormer) - Moedwill (Goodwill x Beaujolais)
- 65.702%

Uitslag Prix St.Georges:


1) Brigitte Wittig (Dui) - Blind Date - 73.474%
2) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Florencio - 72.105%
3) Matthias Alexander Rath (Dui) - Weltmeyer Junior - 71.789%
4) Sander Marijnissen - Sander (Feliciano x Flemmingh) - 71.000%

Foto Marlies van Baalen met BMC O'Jay door: www.melissen.net