Royal Haskoning


Parthenon Data Centres en Royal Haskoning zetten handtekening onder een Green IT wereldprimeur

2-7-2009

's Werelds eerste, `Nederlandse, groene IT oplossing' wordt realiteit. Parthenon Data Centres en Royal Haskoning hebben een contract getekend voor het ontwerp van een nieuw datacenter in de Wieringermeer. Hiermee bekrachtigen beide partijen hun samenwerking van de afgelopen maanden.

Het datacenter wordt gerealiseerd te midden van een uitgebreid kassengebied. De warmte, die bij conventionele datacenters door het dak naar buiten verdwijnt, wordt nu gebruikt om tomaten en paprika's te kweken. Dit levert een besparing op van 800 ton CO2 emissie per jaar volgens de Milieufederatie Noord-Holland.

Minister Gerda Verburg stelt: "De Nederlandse glastuinbouw loopt voorop als het om innovatie en duurzaamheid gaat. De samenwerking tussen een kassencomplex en een datacenter is een mooi voorbeeld van sectoroverschrijdende verduurzaming."

"Ongeveer tien procent van de Nederlandse energie wordt gebruikt in computer- en aanverwante industrie. Parthenon neemt belangrijke stappen in verantwoordelijk energiegebruik en hergebruik, met als resultaat groene IT voor zakelijke markt en consumenten. Ons ultramoderne datacenter is "green by design" met een revolutionaire efficiency. `s Werelds IT giganten hebben serieuze interesse getoond voor dit unieke Nederlandse ontwerp. We beginnen door te krijgen dat dit een goed exportproduct kan worden," zegt Pieter Duijves, Directeur van Parthenon Data Centres.

Het nieuw te bouwen datacenter biedt een netto oppervlakte van 10.000 vierkante meter met een vermogen van 5 kilowatt per vierkante meter. Tussen het datacenter en de omliggende glastuinbouw zijn koppelingen voorzien voor de uitwisseling van warmte, koude en elektriciteit in combinatie met warmte/koude opslag. Dit biedt inherent lagere energiekosten voor de datacenterklanten. Het datacenter is operationeel in het vierde kwartaal van 2010.

Jan Bout, voorzitter Raad van Bestuur van Royal Haskoning: "Dit project is een voorbeeld van duurzaamheid en innovatie. Door de koppeling van datacenters en glastuinbouw, specifiek de uitwisseling van energiestromen, worden beide bedrijfstakken duurzamer. De samenwerking met Parthenon geeft inspiratie voor verdere ontwikkelingen op dit gebied."

Meer informatie

Margie Alders
Margie Alders
T +31 (0)24 3284393
E Margie Alders

Geerke Jansen Venneboer
Parthenon Data Centres
T: +31 (0)6 24610188
E: info@
parthenondatacentres.com

www.parthenondatacentres.com