Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam---

Boerhaaveplein wordt een écht bewonersplein

Goede opkomst verkiezing schetsontwerp Boerhaaveplein


2 juli 2009

Woensdagavond 1 juli was de verkiezingavond voor een nieuw Boerhaaveplein. Ruim zestig bewoners van en rondom het Boerhaaveplein kozen uit drie schetsontwerpen de beste. De variant met de ronde vormen werd door een ruime meerderheid gekozen tot beste schetsontwerp. Na de verkiezing, overhandigde Joost van der Klein (projectleider herinrichting Boerhaaveplein) het ontwerp aan Sharona Ceha, portefeuillehouder openbare ruimte.

Tijdens de verkiezingsavond konden buurtbewoners in de hal van de Hogeschool van Amsterdam drie schetsontwerpen bekijken en vervolgens hun stem uitbrengen. De ontwerpen waren het resultaat van de inspanning van een speciaal samengestelde ontwerpgroep van buurtbewoners. Deze ontwerpgroep kwam de afgelopen weken iedere woensdagavond bijeen in Openbare Basisschool Aldoende aan de Tweede Boerhaavestraat.

Van schetsontwerp naar bewonersplein

Begin dit jaar heeft het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer besloten het Boerhaaveplein opnieuw in te richten. Het plein moet weer een écht bewonersplein worden. Om dit te bereiken hebben buurtbewoners, samen met een stedenbouwkundige van het stadsdeel, actief meeontworpen aan een schetsontwerp voor hun eigen plein.

Op woensdag 26 mei 2009 ging het participatietraject van start met een ideeënavond. Tijdens deze eerste bijeenkomst konden bewoners al hun ideeën over een nieuw plein kwijt. Samengebundeld resulteerden deze ideeën in vier belangrijke hoofdthema's: groen, spelen, ontmoeten en bewegen. Deze thema `s zijn tijdens de daaropvolgende ontwerpavonden door de ontwerpgroep verwerkt in drie verschillende schetsontwerpen.

Ook de kinderen van Openbare Basisschool Aldoende hebben meegeholpen aan het schetsontwerp. De kinderen van de bovenbouw tekenden hun ideale Boerhaaveplein in een technische plattegrond; de middenbouw deed hetzelfde in een driedimensionale tekening en de onderbouw kreeg een kleurplaat met verschillende speeltoestellen en koos de meest favoriete. Tijdens de verkiezingsavond waren de tekeningen van de kinderen te zien in een mini-tentoonstelling.

Nu de buurt een schetsontwerp heeft gekozen, volgt een proces van beslissingen en toetsen van randvoorwaarden. Tijdens de tweede helft van 2009 vindt de besluitvorming door het stadsdeel plaats en wordt het schetsontwerp verder uitgewerkt tot voorlopig ontwerp. In het voorjaar van 2010 wordt vervolgens het definitief ontwerp vastgesteld.

Wanneer alles volgens planning verloopt, gaat begin 2011 de eerste schop de grond in!

schetsontwerp Boerhaaveplein

Reageer