Ingezonden persbericht

Single vrouw hoeft eerste etentje niet te betalen

Nijmegen 2 juli 2009 - De helft van de single mannen en vrouwen vindt dat de man het eerste etentje moet betalen en circa dertig procent vindt dat de rekening gedeeld moet worden. Maar niemand vindt dat de vrouw alleen moet betalen.

Dat blijkt uit onderzoek onder de leden van de datingsite (680 respondenten) voor hoger opgeleiden, e-Matching.nl. De leden werd de stelling voorgelegd dat mannen het eerste etentje moeten betalen. Bij de mannen kan 51 procent zich daarin vinden. Bij de vrouwen geeft 43 procent aan dat de man dan zijn portemonnee moet trekken.

Vijfendertig procent van de vrouwen en 29 procent van de mannen zegt dat de kosten gedeeld moeten worden. Nog eens achttien procent van de vrouwen en zeventien procent van de mannen geeft aan dat de traditie dat de man betaalt ouderwets is. Er blijft dan nog een kleine groep over van singles die het jammer vinden dat de man nog steeds het eerste etentje betaalt. Die keuze werd door vier procent van de vrouwen en drie procent van de mannen aangevinkt.

Thomas de Konink (38), mede-oprichter van e-Matching over de uitslag: "Ik ben niet verrast door de resultaten. Zelf kijk ik er ook zo tegen aan. Ik trakteer gewoon graag en als dat gezien wordt als traditioneel, dan is dat maar zo."
Jasper Jan de Konink (46), de andere oprichter van e-Matching kan zich niet vinden in de mening van Thomas. "Ik ben verrast dat de vrouwen nog zo traditioneel zijn. Ik dacht dat vrouwen tegenwoordig wat meer hun eigen broek op wilden houden. Zelf heb ik altijd bij dit soort etentjes de rekening gedeeld, juist om de vrouw niet te beledigen in haar economische zelfstandigheid. Ik vind het jammer dat er geen een vrouw of man is geweest in de poll die zegt dat de vrouw moet betalen, dat is opvallend."

Hieronder de volledige uitslag per sekse

Stelling: mannen moeten het eerste etentje betalen
Mannen:
Ja, dat hoort traditioneel zo 51%
Ja, helaas wel... 3%
Nee, dat is ouderwets 17%
Nee, de kosten moeten gedeeld worden 29%
Nee, de vrouw moet betalen 0%

Vrouwen
Ja, dat hoort traditioneel zo 43%
Ja, helaas wel... 4%
Nee, dat is ouderwets 18%
Nee, de kosten moeten gedeeld worden 35%
Nee, de vrouw moet betalen 0%