Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 02-07-2009

Televisie
EÉNVANDAAG
Uitzending donderdag 2 juli
Nederland 1 - 18.15 uur

EenVandaag: JONGEREN WILLEN SOFTDRUGSVERBOD ONDER 18

De meerderheid van de jongeren is vóór een softdrugverbod onder de achttien jaar. Hierbij sluiten zij aan bij het rapport van de Adviescommissie Drugsbeleid, dat vandaag gepresenteerd wordt. Dat blijkt uit onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EénVandaag, onder 1850 jongeren tussen 12 en 24 jaar. Vanavond besteedt EENVANDAAG aandacht aan het onderzoek.

Top-X legde de respondenten een aantal maatregelen van de Adviescommissie voor. Volgens deze deskundigen moet het aantal coffeeshops omlaag. De jongeren vinden dit niet nodig: bijna de helft is tevreden met het huidige aantal coffeeshops. Wel juicht zestig procent - net als burgemeester Leers van Maastricht - een pasjessysteem toe om de massale toeristenstroom te weren.

Makkelijk verkrijgbaar
Dat je op dit moment als minderjarige geen wiet mag kopen, vindt de grote meerderheid (89 procent) een prima maatregel. Driekwart geeft aan dat het in de praktijk wel gemakkelijk is aan softdrugs te komen. In Amsterdam en Rotterdam worden alle coffeeshops dichtbij scholen gesloten. Bijna zestig procent van de ondervraagden vindt dit een goed initiatief.

Stoned naar school
Een op de vijf deelnemers is wel eens onder invloed van softdrugs naar school gegaan. De jongens scoren met 23 procent iets hoger dan de meisjes (13 procent). EENVANDAAG gaat vanavond op bezoek bij het Albeda College in Rotterdam, waar ze verslavingsdeskundigen hebben om jongeren met (soft)drugsproblemen te helpen. Volgens de helft zouden alle scholen zulke deskundigen moeten aannemen.

Kijk voor meer informatie op www.top-x.nl