Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
T.a.v. de kunstredactie
2 juli 2009

Cédric Ygnace en Besim Hoti genomineerd voor Zwaan

Dansers Cédric Ygnace en Besim Hoti zijn genomineerd voor de Zwaan 2009 meest indrukwekkende dansprestatie. Dit maakte de juryvoorzitter van de Zwanen, de VSCD Dansprijzen, vandaag bekend tijdens een persbijeenkomst in de Stadsschouwburg Amsterdam. De winnaars worden bekendgemaakt op 10 oktober a.s. tijdens het Gala van de Nederlandse Dans in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

Genomineerd voor Zwaan 'meest indrukwekkende dansprestatie 2009':

Cédric Ygnace in De verloren zoon, choreografie: George Balanchine, productie:
Het Nationale Ballet. "Cédric Ygnace is altijd een danser geweest met een buitengewone techniek: sterk, zuiver en licht in zijn sprong. Deze kwaliteiten heeft hij optimaal gebruikt voor zijn interpretatie van de zoon in het ballet De verloren zoon van George Balanchine. Daarbij heeft hij ook blijk gegeven van een groot artistiek gevoel voor deze rol," aldus de jury van de Zwanen.

Besim Hoti in Wonderworld, choreografie: Ed Wubbe, productie: Scapino Ballet Rotterdam. De jury over Besim Hoti: "In Wonderworld laat deze jonge danser zien wat zijn grote kwaliteit is; een prachtige mix tussen urban en moderne dans. De streetdancer/moderne danser danst op de cellosuites van Bach en laat dingen zien die fysiek onmogelijk lijken. Zijn fysieke beheersing gaat veel verder dan de golvende en schokkende bewegingen, een freeze of het voetgetrappel dat zo kenmerkend is voor deze dansstijl. Besim vertelt een verhaal van binnenuit."

Eerder dit seizoen zijn de volgende nominaties voor de Zwanen 2009 toegekend:

Zwaan meest indrukwekkende dansprestatie:
* Karyn Benquet in Visions Fugitives, choreografie: Hans van Manen, productie: Nederlands Dans Theater I.

Zwaan meest indrukwekkende dansproductie:
* I Solo Ment, choreografie: Ann Van den Broek, productie: Korzo producties (Den Haag), in co-productie met WArd/waRD en ccBe.
* Gods And Dogs, choreografie: Jirí Kylián, productie: Nederlands Dans Theater II.
* Thoughts unsaid then forgotten, choreografie: Bruno Listopad, productie: Korzo producties.

VSCD Dansjury 2008-2009
De VSCD Dansjury 2008-2009 bestaat uit de volgende leden:
Gemma Jelier (voorzitter), Roland Helmer, Karin Schnabel, Simone Mager, Tim Persent, Mirjam van der Linden, Jasper Weck en Hildegard Draaijer.