Socialistische Partij

Raad steunt SP in pleidooi tegen malafide kamerbemiddeling

02-07-2009 * Moeten bureaus die bemiddelen in kamers en woningen gebonden blijven aan regels of niet? Over die vraag werd gisteren gediscussieerd in de commissie Ruimte en Wonen. De SP is er duidelijk over: er zijn veel misstanden dus moeten de regels blijven bestaan en stevig worden gehandhaafd. Het grootste deel van de gemeenteraad lijkt de SP daarin te steunen.

SP-fractievoorzitter Eelco Eikenaar: "Deze woning- en kamerbemiddelingsbureaus vragen exorbitante bedragen. Ze berekenen allerlei vage kosten zoals contractkosten, inschrijfgeld en daarbovenop nog bemiddelingskosten. In totaal ben je vaak meer dan duizend euro voordat je ook maar één maand hebt gewoond. Daar krijg je amper wat voor terug."

Eelco Eikenaar: "Ze berekenen allerlei vage kosten zoals contractkosten, inschrijfgeld en daarbovenop nog bemiddelingskosten."
Één van de argumenten van wethouder Frank de Vries (PvdA) is dat de regels al twintig jaar niet zijn gehandhaafd. Bovendien zegt hij dat er voldoende alternatieven te zijn voor huurders. Daarom moeten volgens de wethouder de regels worden ingetrokken van Brussel. Eikenaar bestrijdt dat: "De grootste spelers op de markt vragen gigantische bedragen. Één van die grote speler is de RotsVast Groep, vorig jaar door ROOD uitgeroepen tot huisjesmelker van het jaar. Mensen besteden echt niet voor hun plezier meer dan duizend euro om een woning te bemachtigen. Dat pleit er juist voor de regels te laten bestaan en te handhaven."

De SP kreeg steun in haar opstelling van bijna alle partijen, alleen de VVD vind dat de regels moeten worden afgeschaft. Na de zomer wordt de discussie verder gevoerd in de gemeenteraad.